четвърта жертва

Трета жертва на коронавируса в България! Тази сутрин е починала 80-годишната жена, настанена в „Пирогов“ с инсулт и коронавирус, чието състояние в последните дни се е влошило, съобщи на редовния брифинг началникът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. С това жертвите у нас вече стават три, след като в болницата починаха двама съпрузи от Монтанско – жена на 66 години и мъж на 74 г.

Установени са две нови положителни проби за COVID-19, с което диагностицираните у нас стават общо 94 души (включително тримата починали).

Разширява се броят на областните центрове, в които се установени случаи на коронавирус, уточни Мутафчийски. Вчера от направените 332 проби има 13 положителни със следните нови центрове – Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.

Случаят в Бургас е на 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията в Банско, прибрала се е преди около седмица и е приета в инфекциозна клиника на бургаската болница. Установено, е че тя има 25 контактни лица.

По информация на посолството ни в Скопие пък в Северна Македония са диагностицирани двама души, които са били на почивка в планинския ни курорт.

Мутафчийски уточни, че повечето настанени в болници у нас с пневмония, но нямат дихателна недостатъчност.

„Бързите тестове дават фалшиви резултати. От 10 проби, които са били направени на доказани случаи, 6 са дали фалшиви отрицателни резултати“, каза още шефът на ВМА.

Вечерен час в Елин Пелин, има съмнения за двама с коронавирус

За два вероятни случая на COVID-19 съобщиха междувременно от община Елин Пелин. Пробите обаче не са потвърдени от оперативния щаб, тъй като няма положителен резултат. Става въпрос за мъж и жена – съпрузи, на около 56 г., които скоро са се върнали от Сърбия. Тестват се при завръщането си, но резултатите са отрицателни. Днес се очакват резултатите от третата проба за потвърждение, обясни кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов, който междувременно въведе спешно вечерен час – 18 ч. за непълнолетните, и 20 ч. за всички.

„Взели сме обаче превантивно всички мерки, които можем и са по възможностите ни, за да ограничим разпространението на заразата“, уточни той пред bTV.

Двамата, за които се предполага, че са с COVID-19, имат вила в Елин Пелин в село Голяма Раковица, но живеят в София и имат бизнес. По информация на Симеонов те не са контактували с никого у нас след завръщането си в България. Той уточни, че вечерният час е, за да се спре струпването на млади хора вечер по улиците.

Виж още:Важни телефони в България – ето къде да звъните, ако ви притеснява нещо свързано с коронавирусаБългария е в извънредно положение заради COVID-19. Всеки ден случаите на заразени у нас се увеличава…Mar 19 2020skafeto.com

Доцент Мангъров със смело изказване за коронавируса – къде бъркат щабът, политиците и ГешевДоцент д-р Атанас Мангъров е началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Доцент …Mar 18 2020skafeto.com

loading...