Троян

Ръководството на болницата в Троян спря приема на родилки от 7 до 11 февруари поради липса на лекари. Информацията разтревожи жителите на балканския град, в който по данни на НСИ към края на 2020 живеят близо 19 000 души, пише Дир.бг.

През 2020 г. в многопрофилната болница е имало 176 раждания, а през миналата година новородените, изплакали за първи път там, са били почти двойно – 298.

„Това се случва в град в Централна България! В град Троян не може да се ражда между 7 и 11 февруари. Няма лекари. Да не говорим, че в болницата имат само един лекар, който може да прави секцио и който е на пенсионна възраст. Жените, разбира се, имат варианти – да отидат до областния център Ловеч, чието единствено родилно отделение беше на косъм от затваряне миналата година, или за по-сигурно да изминат 60 км до болнично по-уредения Плевен. Разбира се, въпреки спешността на ситуацията трябва да се шофира внимателно, защото след като се излезе от община Троян се влиза в непочистената от заледявания община Ловеч. На линейки не може да се разчита. Родилките трябва да имат кола и шофьор. И предвид многото километри не е зле да си вземат в колата и акушерка. Иначе къде са тръгнали в 21 век да раждат“, коментира Красимира Цекова, която разпространи снимка на съобщението на ръководството на МБАЛ-Троян във Фейсбук.

На Нова година обаче беше затворено и родилното отделение в ловешката болница – за пръв път от създаването й през 1879 г. Отново заради липса на персонал. Тогава директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска обясни, че поради заболяване на лекарите АГ отделението е затворено за месец – от 10 декември м.г. до 10 януари.

Още от България


loading...