Белене и Козлодуй

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посрещна тази вечер в Белия дом българския премиер Бойко Борисов, който е на официална визита във Вашингтон. Борисов трябваше да изчака 15-тина минути, но въпреки че не бе предвидено Тръмп покани медиите в началото на разговора на четири очи в Овалния кабинет.

Тръмп първо заяви, че се радва да посрещне Борисов и че българският народ и България са приятели на Америка, предаде БНТ.

„Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани“, каза още той, като изтъкна, че много българи живеят в САЩ.

„България е за пример на Германия и трябва да им кажеш, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП“, с тези думи пък се обърна Тръмп към Борисов по повод факта, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто заради покупката на осемте американски изтребителя F-16, съобщи „24 часа“.

„България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света“, каза още президентът.

От началото на мандата си през 2017 г. Тръмп опитва да накара останалите държави в НАТО да вдигнат разходите си за отбрана до 2% от БВП, а Германия е един от основните противници.

Според американския президент е възможно да се говори за отпадане на визите за българи за САЩ – тема, която Борисов заяви, че ще постави на срещата им.

„Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим“, заяви Тръмп.

Очаква се двамата да обсъдят и доставки на американски втечнен газ.

По-рано Бойко Борисов участва в церемония в Националния гробищен парк „Арлингтън“, а след това подари на местния музей кортик с образа на Св. Георги.

„Тук, на това място човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът. В залата за експозиции има и много исторически неща, свързани с България“, заяви Борисов.

След това министър-председателят проведе срещи и с ръководителите на Международния републикански институт (IRI) Даниел Туининг и на Националния демократичен институт (NDI) Шари Браян, съобщиха от правителствена информационна служба.

В началото на разговора си с Туининг премиерът отбеляза, че многозвездните генерали, участвали в церемонията в Националния гробищен парк „Арлингтън“, с която бе посрещната българската делегация, са се подготвяли през 2009 г. в българо-американската база в „Ново село“.

„Стана ми драго, защото те познават България толкова добре, истински военни партньори. Надявам се и в икономическата, и във външнополитическата, и в енергийната сфера след малко с президента Тръмп да надградим нашите отношения“, изтъкна българският министър-председател.
„За първи път посетих България, когато страната ви кандидатстваше да се присъедини към НАТО. Бях със сенатор Джон Маккейн и още тогава знаехме, че България ще бъде чудесен съюзник в НАТО. Оказахме се прави“, заяви президентът на Международния републикански институт Даниел Туининг. Той подчерта, че в момента има много заплахи в Европа, затова се радва, че България е член на НАТО и съюзник на САЩ.

„България е лидер да помага на другите балкански държави“, каза още Туининг. Той добави, че от 12 до 14 декември IRI ще бъде домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на САЩ и българското правителство. Основната тема на форума ще е борбата с екстремизма.

В този контекст премиерът Борисов го информира, че догодина България ще бъде домакин на Процеса „Акаба“. „Преди месец с краля на Йордания се разбрахме, стиснахме си ръцете – в София ще проведем и двата процеса – за контратероризъм и контраекстремизъм“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът благодари на IRI за ползотворната съвместна работа, която дава своите добри резултати. В хода на срещата бе поставен акцент върху значимостта на демократичните ценности за развитието и просперитета на всяко гражданско общество.

„Ние приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии. Еднакво сте ми близки – демократи и републиканци“, заяви пък Борисов по време на срещата си с Шари Браян, вицепрезидент на Националния демократичен институт.

Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество.

Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас като фокусът е обмяната на опит и експертиза.

Международният републикански институт и Националният демократичен институт са създадени през 1983 г.Тръмп към българските репортери: Отнасяйте се добре с Борисов!Президентът на САЩ Доналд Тръмп посрещна българския министър- председател Бойко Борисов на Южния вхо…Nov 25 2019skafeto.com

Борисов се качи на звяр на Secret Service и обяви: Започваме! (ВИДЕО)Започваме. Това написа на страницата си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов и публикува две снимки, …Nov 25 2019skafeto.com


loading...