тъмночервената зона

Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона, което е много добра новина за всички нас. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на пресконференция, предаде агенция Фокус.

„Искаме да ви информираме за няколко неща. Едното от тях е актуалната епидемиологична обстановка в страната“, каза министърът.

Той подчерта, че тя се подобрява за радост както по отношение на броя на заразените, така и по отношение на броя на хоспитализациите, на смъртността.

„Да ви запознаем с някои нови моменти, свързани с противоепидемичните мерки в страната и граничния контрол. Знаете, че от 1 декември влиза в сила нов цикъл на извънредна епидемична обстановка. Правителството я удължи с четири месеца. Това налага издаването на нови заповеди. Те са издадени. Има някои корекции, които сме направили в тях и искаме да ги представим на вашето внимание и да отговорим на въпроси, ако имате такива“, заяви още здравният министър.

„Успяхме да пречупим тази вълна благодарение на първо място на нашите сънародници, които възприеха идеята за Зеления сертификат, на нашите колеги лекари, които въпреки трудностите бяха по местата си и се грижеха за болните, които стигаха до тях“, посочи здравният министър.

Въпреки заболеваемостта през четвъртата вълна не бяха достигнати стойности от над 9 000 хоспитализирани, каза още Кацаров.

Дава се възможност за извънкласно и дуално обучение в здравословна среда. Дава се възможност за явяване на изпити на деца и консултации с преподаватели, уточни Кацаров. Децата с направен тест сутринта не се налага да правят тест следобед, за да извършват тези допълнителни дейности, допълни здравният министър.

По повод ваксинацията на деца здравният министър каза, че след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години, разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират.

„Епидемичната кривата стигна ниво почти равна на 500. Това чакахме от няколко седмици”, заяви проф. Мира Кожухарова.

Върхът на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население.

„Към момента кривата много рязко спада. Това е добрата новина”, каза Кожухарова.

Здравните власти отчетоха положителен резултат от зелените сертификати. Именно благодарение на тях е имало висок процент на хора, които се тестват.

„Това има много положителен резултат в епидемична вълна, защото се хващат случаите”, обясни проф. Кожухарова.

По думите й над 25% е ваксинираното население към момента у нас.

МЗ взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен медал.

Относно новия щам от Южна Африка, Кацаров заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.

За мутанта още няма информация дали е дошъл в България, както и в европейските страни. Мисля, че е много рано да се коментира, заяви проф. Мира Кожухарова.

По отношение на ваксинациите, те все още не са толкова много. По-скоро въпросът е, че у нас има по-тежки случаи и това е, защото не сме ваксинирани, обясни тя. Имаме основание да бъдем доволни, че вълната си тръгва надолу, но не бива да мислим, че опасното време е свършило. Новата вълна ще дойде, но е хубаво да не се страхуваме от нея, заяви проф. Кожухарова.

Смятам, че не е работа на здравния министър, а на Народното събрание да вземе това решение и по този начин да даде пример на обществото, заяви министър Кацаров в отговор на въпрос дали в НС трябва да се въведе изискване за зелен сертификат.

Той обясни, че под егидата на МВР, с участието на службите е създадена координация срещу разпространението на фалшиви сертификати.

Самият вирус е най-голямото наказание за хората, които се възползват от фалшиви сертификати. Това според мен, е най-глупавото решение. Надявам се все повече хора да го разберат, каза още Кацаров.

Гърция влиза в червената зона, така че мерките за влизане ще станат много по-строги, заяви Кацаров относно очакваните гръцки туристи за предстоящите празници.

Още от България


loading...