търговията с вот след връщането на хартиената бюлетина Александър Цветанов

  • Близо 50% ръст на търговията с вот след връщането на хартиената бюлетина
  • 15 000 служители на МВР ще бранят честния вот
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Към момента е осигурен изборният процес. Това увери пред БНТ гл. комисар Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР. Изброените процес станал рутина за служителите на реда, по думите му. Няма и бомбени заплахи. В началото те били с подател извън страната. В сряда, четвъртък и петък сигналните са различни, посочи Станев. Той каза още, че задържаният за по-късните заплахи 17-годишен младеж от София го грозят пет години затвор и глоба до 15 000 лева.

Момчето решило да подражава на хакерите и не му се ходело на училище. То има и свидетели. Още две деца на 15 години подали сигнали за конкретни училища, но по телефон, обясни Станимир Станев.

МВР гарантира безпрепятствено протичане на вота. Секциите вече са под контрол, а дискретно ще се проверява багажа на избирателите. 15 000 служители на силовото ведомство ще бранят честния вот, заяви зам. главният секретар на МВР.

В никакъв случай няма да допуснем прекъсване на изборния процес, отсече Станев. При сигнал за бомба няма да се позволи създаване на паника. Протоколът за реакция при бомбени заплахи е от 2021. Явно целта на хибридните заплахи е да се създаде напрежение сред населението, според Станимир Станев.

Акциите срещу купения вот продължават. 484 сигнала за изборна търговия са постъпили в МВР. Станев отчита ръст на опитите за купуване на гласове с въвеждането на хартиената бюлетина, като сигналите сега са с 47% повече, отколкото при изцяло машинен вот. 91 са задържаните за тези избори.