пълно затваряне

Математикът проф. Николай Витанов е получава заплахи за убийство. Това сподели самият той пред bTV, като обясни, че не е подавал сигнали в полицията.

„Преди три седмици мои сътрудници ми дадоха коментарите под едно мое интервю за медия. Там имаше 7 заплахи за физическа разправа и 3 заплахи за убийство“, посочи математикът.

„Аз съм най-заплашваният човек в България. От този момент спирам да коментирам всякакви числа, с изключение на базовото репродуктивно число. Числата ще ви ги кажат уважаемите „хейтъри“ – те са много компетентни, да заповядат“, каза Витанов и обясни, че оттук нататък ще комуникира с медиите с „картички и базово число“.

„През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане“, допълни математикът.

Според Витанов от пролетта на миналата година е било натрапвано на 25% от хората в България, че вирусът не е толкова опасен и заради поведението на тези 25% по отношение на заразата сега говорим за 20 000 починали.

Той прогнозира, че нов пик на четвъртата вълна на коронавируса се очаква през октомври.

Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване, посочи математикът и допълни:

„Вече загубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“.

По думите му максималното репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна тогава може би ще е между 2-2,20.

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в „червената зона“, се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

Според него София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността.

„Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята Витанов.

Според него като неблагоприятни фактори за заразата се очакват влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.

Виж още:Проф. Витанов обяви ще има ли вторичен пик на заразата (КАРТИ)Разведряването над повърхността го очаквахме и то е свързано с преминаването на пиковите стойности н…Sep 17 2021skafeto.com

Проф. Витанов с лоши новини, София светна в червено (КАРТИ)„София град влезе в червената зона. Това не е добре“. Това написа във Фейсбук математикът от БАН про…Sep 16 2021skafeto.com

К-19: Проф. Витанов предупреди за нова опасност (КАРТИ)Математикът от БАН, който беше част от разпуснатия Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов п…Aug 20 2021skafeto.com


loading...