пенсионер

Увеличението на пенсиите от 1 юли, около което партиите иначе обичат да наддават, най-вероятно ще стане жертва на политическата криза. Все по-голяма е опасността да се наложи отлагане на промените, тъй като актуализацията на пенсионния бюджет фатално закъснява, пише Сега.

Законът трябваше да е приет до 24 юни, за да може НОИ да направи изчисленията и да подготви изплащането на пенсиите. 24 юни е утре, но законът даже не е влизал на второ четене в комисия, а съгласие по самите промени ще бъде постигнато трудно.

„Оптимист съм за увеличаването на пенсиите като краен резултат, но не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли“, коментира днес социалният министър от падналия кабинет Георги Гьоков, цитиран от БТА. „Ако утре нямаме приет бюджет на Държавното обществено осигуряване, и публикуван – в понеделник, най-късно – във вторник, в Държавен вестник, експертите от Националния осигурителен институт нямат физическото и техническото време да направят преизчисляване на пенсиите и да разпределят по пощенски клонове и по банки средствата, за да могат пенсионерите да си получат в нормалния срок увеличените пенсии“, посочи министърът.

Политическото говорене за отговорност към хората, към пенсионерите, няма нищо общо с действията в парламента, каза още Гьоков по повод поредния ден с провален от новата коалиция кворум. В предложенията на другите парламентарни групи от новосформираната опозиция също се предвижда увеличение на пенсиите, каза министърът. По думите му, българските пенсионери „може би“ ще го получат, защото всичко е в „сферата на условностите“. Ако държанието в Народното събрание продължи да бъде такова, не виждам как ще се случи, коментира Гьоков.

Правителството, социалното министерство, Националният осигурителен институт си свършиха перфектно работата с предложенията, които направиха, и моите очаквания бяха и Народното събрание също да си свърши работата, за да могат хората да получат увеличените пенсии, добави министърът.

До крайния срок – 22 юни, предложения между първо и второ четене за пенсиите внесоха само ГЕРБ и ДПС. „Продължаваме промяната“, БСП и ДБ предлагат 10% осъвременяване и включване на 60-те лв. към размера на пенсиите за трудова дейност, включително и тези на бъдещите пенсионери. ГЕРБ предложи 15% осъвременяване и запазване на 60-те лв. като отделна добавка до края на годината. ДПС пък иска 14% увеличение, 120 лв. добавка за пенсиите под линията на бедност от 413 лв. до края на годината и 60 лв. добавка за останалите.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански (ИТН) обясни, че работните групи по трите бюджета започват работа утре. Второто четене на бюджетите се очаква на извънредно заседание на комисията във вторник. Това е една от трите теми, заради които ГЕРБ смята да влиза в НС.

Още за политическата криза


loading...