основна пенсия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

По предложение на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев се предлага увеличение на пенсиите. То се разглежда на заседание на Надзорния съвет на НОИ, предава Монитор.

Предложението е всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020 година, ще бъдат осъвременени с 5 процента от 1 юли. Гълъб Донев уточни преди заседанието пред журналисти, че според т.нар. „швейцарско правило“ пенсиите трябва да се осъвременят с 4,8 процента, като се отчете инфлацията и осигурителния доход.

Според служебния министър бюджетът може да си позволи ръст от 5 процента, защото този процент е заложен още в края на миналата година като прогноза. В бюджета на ДОО има 305 милиона лева за увеличението. Показателите за пенсионерите за първите 5 месеца на годината също позволяват този по-голям ръст на пенсиите.

По отношение на мярката „60/40“ министърът припомни, че предходното правителство продължи мярката до 31 май. До април месец тя се финансираше със заемни средства по инструмента SURE на ЕК, а след това е продължена с бюджетни средства.

В момента се прави анализ на мярката, на предприятията и на заетите, които са подкрепени по „60/40“, каза Гълъб Донев. Водят се преговори и със службите на ЕК. В следващите няколко дни ще стане ясно как ще продължи подкрепата по мярката, ще се запазят ли същите параметри от 60 на 40 на подкрепа, или ще има други. По думите на министъра е добре да се даде още „малко глътка“ на бизнеса и да се направи един плавен преход към нормална икономическа активност. Ще бъдат подкрепени всички сектори с намалени обороти и затваряне по причини, свързани с пандемията от COVID-19.

„Обсъждаме и правим почти всичко възможно поне още два месеца да бъдат подкрепени“, каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Министърът уточни, че причината да се търси решение само за юни и юли, е че в момента правителството работи по параметри, зададени от бюджета и всички разходи, включително и добавката за 50-те лева на пенсионерите, идват от съкращаване на разходи за други политики, както и за намаляване на разходите за персонал.

„Всички тези мерки, които подкрепят заетостта, както и подкрепят пенсионерите с 50 лева към пенсиите, подпомагат потреблението и икономическото възстановяване и не са за пренебрегване“, допълни Гълъб Донев.

За всички параметри на подкрепата и за дизайна на мярката ще има яснота следващата седмица след разговорите с ЕК.

Попитан дали е направена проверка в министерството, министърът каза, че проверките в министерството продължават, до момента няма установени фрапиращи нарушения.

Виж още:Високите пенсии средно със 160 лв. нагореСредно по 160 лева отгоре са получили 43 418 пенсионери от вдигането на тавана пенсиите от 1200 на 1…Jun 3 2021skafeto.com

Пари за пенсии: При работа в чужбина – прехвърляме пенсионните си права по нов редПредлагането на пан-европейския личен пенсионен продукт (РЕРР) на европейския пазар се очаква да ста…May 25 2021skafeto.com