украински бежанци

След фалстарта по преместването на украински бежанци от хотели по морето във ведомствени бази във вътрешността на страната, днес се прави втори опит този процес да продължи. Той обаче е съпроводен с хаос, напрежение и недоволство от страна на бежанците, както и с неясна до последно крайна точка на пътуване. А в обедните часове бе съобщено, че някои остават в базите в Китен, за да не пътували толкова дълго, предава Дир.бг.

Досега е известно, че снощи от Варна са потеглили само петима души, а от Бургас – 57, които вече са настанени в Паничище. Днес преди обед тръгнаха и 80 души (от очаквани 140) от Варна, които отиват в бази в Рибарица, Паничище и Велико Търново. Други 300 пък поеха от Слънчев бряг към Бургас, откъдето обаче посоката остана неясна, докато украинците се оплакват от хаос в организацията и най-вече липса на информация къде отиват.

„Ние нищо не знаем. Казаха ни, че отиваме в Бургас за разпределение“, споделиха някои от преместваните украинки пред БНР. На въпрос за крайната точка украинец отговори: „Военна тайна, никой нищо не знае, никой нищо не казва. Голям безпорядък“. Според друг „Всички логически вериги са прекъснати в дъното, няма никаква информация“.

На място от Държавната агенция за бежанците изготвят списъци на хората, които ще пътуват с влак, а тези, които се придвижват с колите си, попълват декларация, че сами носят отговорност, което разнасяне на списъци и декларации също създаде усещане за хаос. По-рано заместник областният управител на Бургас Тодор Иванов обясни, че информацията не се оповестявала от съображение за сигурност.

В морския град имаше огромно напрежение сутринта не само сред бежанците, но и сред институциите, ангажирани на място с транспортирането им. Оказа се, че до последно никой не знае крайната точка на маршрута, по който потеглят. Пред един от хотелите десетки малки деца, бебета и възрастни хора трябваше да чакат близо два часа в автобуса, докато стане ясна следващата база, към която ще бъдат пренасочени. Последният план, по който работи областната управа, е да се търсят хотели и станции в района, за да не се налага хората да пътуват надалече, както вчера.

В крайна сметка, от Слънчев бряг 67 души ще бъдат извозени до държавната база в Китен. И докато голям брой украинци се отказват от държавната организация, остана неясно дали от гарата в Бургас изобщо ще тръгне влак, който да превози желаещи до вътрешността на страната.

А първите пристигнали в Паничище вече се оплакват от условията и търсят път обратно към морето.

„Пристигнахме през нощта, нямахме идея къде се намираме, тъй като до последно беше тайна накъде сме тръгнали. Намираме се високо в гората, нямаме аптека, нито магазини. Нужни са лекарства, които приемаме непрекъснато. Не можем даже вода да си купим, няма автобуси, в стаята няма балкон, нито сушилня – нищо“, оплаква бежанка пред NOVA.

„Ситуацията е ужасна. Пътувахме 14 часа и през нощта пристигнахме тук. Бяхме в шок като влязохме в стаята, в която не можеше да се диша. Вътре е било пушено, беше мръсно и неподдържано“, казват още настанените в Паничище. Асансьорът също не работел и им се наложило сами да носят багажа си. Част от тях вече правят планове да напуснат държавната база и да се отправят отново към Черноморието с автобуси и влакове.

Към момента на украинците там са осигурени три хранения за деня. Някои обаче се оплакват, че в близост до базата няма магазини, аптеки и болнични заведения. На закуска давали сандвичи, докато за малките деца те предпочитат да има мляко.

Въпреки всичко, интересът към създадената от държавата организация днес е малко по-голям от вчера, а други споделят, че са благодарни за помощта.

Пред bTV една от украинките казва: „Много сме благодарни на България, като се има предвид, че бягаме от война, нас ни устройва всичко. Мисля, че за напред всичко ще бъде наред – децата ще подишат планински въздух. В хотела на морето ни беше много удобно, за което благодаря, наистина се чувствахме като у дома и се надяваме и занапред да е така. Разбира се, най-много искаме да се върнем в Украйна, но засега трябва да почакаме“.

Виж още:Агенцията за бежанците: Украинците ни заблудиха като с фалшивите сигнали на 112Украинските бежанци, настанени в хотели по Черноморието, са заблудили властите за намеренията си. То…May 29 2022skafeto.com


loading...