разселването на украинските бежанци

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

С фалстарт тръгна масовото преместване на украинци от морските хотели към държавни бази във вътрешността на страната. Първите между 200 и 250 души трябваше да потеглят в неделя от Златни пясъци към Рибарица и Паничище с бързия влак Варна-София в 10,30 ч. От ранни зори паркингът на гарата бе отцепен от полиция, оформен бе коридор за бежанците, които трябваше да се качат на допълнително прикачени към композицията четири вагона. На перона имаше пункт с минерална вода и закуски. Автобусите от Златни пясъци обаче докараха на гарата едва пет души, предава Труд.

Сред тях имаше само един младеж. Вячеслав Радованов от Одеса придружаваше баба си. „Тук имаше много магазини и аптеки, там е само една. Не знам какво ни чака, но главното е пътешествието“, каза момчето. То не знаеше защо сънародниците му са отказали да пътуват в последния момент. Заради липсата на хора три от допълнителните вагони бяха разкачени, а миниатюрната група украинци потегли с четвъртия към Горна Оряховица, откъдето с микробус трябваше да стигне до Рибарица.

„Хората са от хотел „Берлин“. От 2 дни знаеха кога и къде отиват. Едва тази сутрин заявиха, че няма да тръгнат. Очевидно имат алтернатива. Някои ще останат в хотела до финала на програмата на 31 май, след което ще се преместят в квартири в града. Други ще се върнат обратно в Украйна“, съобщи областният управител на Варна Благомир Коцев. Той уточни, че започват нови анкети по хотелите, за да не са хаби ресурс през следващите дни.

В хотели в региона има над 18 000 души, като през юни могат да останат 5000. 3000 са започнали работа, още толкова са се върнали в родината си през последните дни, а близо 7000 бяха заявили желание да бъдат преместени. Коцев поясни, че в държавни бази в региона ще останат между 500 и 1000 души – инвалиди, майки с малки деца и хора с хронични болести, за които пътуването е трудно.

Рано сутринта председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева съобщи, че за денонощие страната ни са напуснали над 5000 украинци. Повече от 40 000 са попълнили анкети, а хотелите, които през следващите 3 месеца искат да настаняват бежанци срещу 15 лв. на ден държавна подкрепа, са около 500.

От Варна следващата група бежанци трябва да потегли в понеделник. До 1 юни предстои да бъдат преместени близо 10 000 украинци от Бургас и около 1000 – от Добричкия регион.

Виж още:Мрежата настръхна! Бежанка от Украйна: Българите са абсолютно тъпи и ограничени (ВИДЕО)Вълна от гняв се надигна във Фейсбук срещу бежанка от Украйна, която се изказва изключително обидно …May 11 2022skafeto.com

Поразия след поразия: Пияна украинка катастрофира в паркирани коли в Слънчев бряг33-годишна украинка бе задържана, след като седнала зад волана на колата си пияна и блъснала паркира…May 18 2022skafeto.com

Хотелиери от Поморие биха тревога! Туристите ги питат: „Има ли украинци при вас?“„Има ли украинци в хотела ви?“ е най-честият въпрос, който хотелиерите от Поморие чуват, когато полу…May 17 2022skafeto.com