Украйна преименуваме улици

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Украинското посолство у нас излезе с призив да си преименуваме няколко улици в София и страната на името на Украйна или производни. Става въпрос за адресите на руското посолство и руските консулства във Варна и Бургас, съобщава Дир.бг.

Така, например, ул. „Драган Цанков“ в София, наречена на името на българския министър-председател, на която се намира посолството на Руската федерация, трябва да се казва занапред ул. „Украйна“. Улицата, наречена на именития кюстендилски художник Никола Мирчев, на която е разположено руското консулство в столицата, да бъде преименувана на улица „Героите на Украйна“.

Амбасадата на Киев иска още да заменим Македония с Украйна и така вече да се нарича улицата във Варна, на която е адресът на руското консулство там.

Улица „Ниш“ в Русе да се казва „Героите на Украйна“, гласи още съобщението на украинското посолство.

Аргументът за инициативата на дипломатическата мисия на Киев е „Принуждаването на руските посолства по целия свят да бъдат разположени по улиците „Украйна“ е част от нашите световни усилия да изолираме Русия и да депутинизираме света“, казват от посолството, като цитират своя външен министър Дмитро Кулеба.

„Това би бил един символичен акт в подкрепа за украинския народ, който защитава своята независимост във войната, започната от Русия. Кампанията на Ukrainе Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици и те виждат тази инициатива като много мощен начин да се отговори на опитите на Русия ефективно да зачеркнат Украйна и украинската култура“, пише в апела на амбасадата.

Оттам ни напомнят, че своите улици вече са преименували в Албания, Латвия, Норвегия и Канада. В Торонто авеню „Сейнт Клер“ вече е прекръстено на „Площад на Свободна Украйна“, а в другите две държави улиците, на които се намира руското посолство, са наречени или „Свободна Украйна“, или „Независима Украйна“.

Междувременно жителите на Атина, Вашингтон и Лисабон също се обърнаха към местните съвети с идеята за преименуване, подкрепят апела си към българите от украинското посолство.

Още за кризата