улица Даме Груев

„Взел съм за АМ „Хемус“ 21 млн. аванс. Мислиш ли, че ми пука за една глоба от 5 хиляди лева?“. Това е написал шефът на фирмата, която строи многострадалната улица „Даме Груев“ в район „Южен“ в Пловдив в отговор на въпрос от жител на града защо уличните платна са с по-малък габарит от императивното изискване на закона. Скандалният диалог стана публично достояние след публикуването му във Фейсбук, предава Пловдив24.

„Как не те е срам да направиш лентите на „Даме Груев“ по 2.60 м широчина, като оттам минават и автобуси с размери по 2.80-3.00 м широчина? Това означава, че един автобус ще навлиза в съседната лента. Май не си помислил за това, а? Това задължително трябва да влезе в биографията на некадърната ти фирма“ – пише Стоян Табачев. Публикува и линк с информация, че ДНСК е издала наказателни постановления за строителството на 4 и 5 лот на АМ „Хемус“ на строителните компании, една от които е фирма „Парсек груп“ ЕООД.

„Взел съм за АМ „Хемус“ 21 млн. аванс. Мислиш ли, че ми пука за една глоба от 5 хиляди лева?“ – отговаря строителят Бончо Бонев.

На вметката, че това е незаконно строителство Бонев отговаря, че му е все едно. Табачев обаче продължава:

„С тези габарити на лентите няма как да вземеш акт 15 и 16, защото има закон, който е императивен относно ширината на пътните ленти и че те не трябва да са по-малки от 3 м“.

Бонев първо отговаря, че в такъв случай няма да има акт 15 и 16, а после пита защо трябва да вземе такива документи. „Защото, когато строиш нещо, то все пак трябва да се въведе в експлоатация и за да е законно“ – търпеливо обяснява пловдивчанинът.

„Аз си получавам парите с акт 19 по КСС. Въвеждането в експлоатация е проблем на общината. Има строителен надзор и той внася иска за въвеждане в експлоатация“ – приключва разговора строителният бос.

Скандалният диалог е абсолютно достоверен, гарантира пред репортер на медията ни Стоян Табачев. Той лично е мерил с рулетка ширината на лентите и се оказало, че са точно по 2.60 м, а не съгласно изискванията закона по 3 метра.

„Проектът е на инженеринг, което означава, че той (б. а. – строителят) може да си прави каквото си иска. Извършена е малко по обем работа за повече пари“ – коментира той.

Стоян Табачев е трето поколение пловдивчанин. На мястото на родната му къща сега е една от колоните на надлез „Родопи“, а къщата на съпругата му наскоро е отчуждена за широко рекламираното разширяване на „Даме Груев“.

„За реконструкцията има проект от 1980 г., който предвижда четири ленти по 3 метра всяка и събаряне на терасата на кино „Въстаник“, за да се направи разширението. Сега няма премахване на терасата. Искаме да се реализира проектът от 1980 г., а не този!“ – категоричен е Табачев.

Междувременно председателят на сдружение „Спаси Пловдив“ Асен Костов съобщи за медията ни, че Бончо Бонев е поискал скрийншотовете с диалога му със Стоян Табачев да бъдат изтрити, а след отказа дори е докладвал поста като нередност, но администраторът на страницата категорично отказал.

Още от България


loading...