опонент на правителството

„Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат за инициативата и темите за изслушване в Европейския парламент, но ЕП ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като посети храма „Света София“ по случай празника на столицата.
Държавният глава изтъкна, че дебати за върховенството на закона се водят в Европейския парламент, докато българското Народно събрание отрича съществуването на проблема, предава Сега.

Президентът е на мнение, че „отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на правителството и неговата незаменимост за нашата европейска интеграция“. „Тепърва обаче ще осъзнаваме мащабите на пораженията върху държавността и нашето бъдеще и Европа също започва да го осъзнава. Акцентът върху върховенството на закона ще има последствия“, смята държавният глава, като изтъкна, че греховете на Борисов и заемите ще се плащат от следващите поколения.

„Виждате и радикализация на протеста и това е нормална реакция, когато гражданите поставят ясно своите искания, но в замяна на това протестиращите биват обиждани, неглижирани, някои от тях и бити. Всяко протакане задълбочава кризата. Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и явно да направят така, че да могат да манипулират изборите. Аз мисля обаче, че България се осъзнава и няма да приеме манипулация на изборния процес“, коментира още Румен Радев. В тази връзка той добави, че категорично ще наложи вето на промените в Изборния кодекс, които парламентът гласува днес.

Държавният глава коментира още грозните сцени от вчера, когато майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, както и привърженици на Мая Манолова и нейното движение „Изправи се.БГ“, бяха изведени насила от Народното събрание, след като отказаха да го напуснат. „Служителите на НСО са действали по указания на стопанката на Народното събрание Цвета Караянчева“, обясни Радев.

„Проблемът не е в НСО, а начинът по който се управлява държавата и в производството на нефелни и лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръзка – хората да дойдат при това управление. Аз отдавна апелирам да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО. Според мен това е крайно време да стане. И, ако има призиви за закриване на НСО, това може да стане само със закон“, каза още президентът.

Виж още:Румен Радев: Протестът е на всички граждани! Промяната е неизбежна!Масовият протест принадлежи на всички граждани – това написа на официалната си страница във Фейсбук …Sep 10 2020skafeto.com

Румен Радев: Време е да чуем гласа на младите хораРегионалната инициатива „Три морета“ трябва да се утвърди като инструмент за реално социално и иконо…Sep 11 2020skafeto.com


loading...