критериите за оценяване
В началото децата са любопитни. После системата ги вкарва в калъп

Още 359 000 теста за COVID-19 пристигнаха в склада на БЧК в село Лозен край София, съобщиха от просветното министесртво. С тях се гарантира присъственото обучение на учениците от 1 до 4 клас в цялата страна за две седмици напред, пише Сега.

В 12 области, които върнаха децата в клас миналата седмица, се разпределят тестове от същия вид, който те вече ползват – със събиране на слюнка в пликче. Вчера и днес Регионалното управление на образованието в София град получи 120 000 от тях. Други 120 000 броя днес заминават за Благоевград, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил и Пазарджик.

Регионите, които започнаха тестването на малките ученици вчера и днес, ще получат общо 119 000 теста от втория вид – с пластмасови фунийки. Навсякъде изследването на децата протича нормално. Активно се включват учители, непедагогически специалисти, родители и други доброволци, казват от МОН.

До момента министерството на образованието и науката е получило общо 766 000 щадящи теста за ученици. Очакват се още 1.1 млн. теста по втората обществена поръчка на министерството на здравеопазването. При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от 5, 5, 7 и 12 клас.

В област Кърджали общата заболяемост е спаднала под 250 на 100 000 души и затова засега децата там ще ходят на училище без да бъдат изследвани. Поради тази причина там за момента не се предвижда доставка на допълнително количество тестове. Навсякъде без тестване в клас са учениците до 4 клас в общините с по-малко от 250 заразени на 100 000 души, както и тези, които имат валидни документи за преболедуване или за наличие на антитела.

И ПО-ГОЛЕМИТЕ

Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от 5 клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди МОН да е предоставило безплатни. Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, съобщиха от МОН. Промените вече са подготвени в МОН и са изпратени за съгласуване в МЗ.

Частните училища, регистрирани в българската образователна система, също получиха безплатни тестове за децата от 1 до 4 клас и ги върнаха в клас едновременно с всички останали. Междувременно в МОН са постъпили няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата. На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в Насоките, утвърдени във въпросната заповед на двамата министри. Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни.

В СТРАНАТА

Около 3 300 ученици от начален етап в област Велико Търново отново са в класните стаи. Около 56% от родителите са дали съгласие децата им да бъдат тествани за коронавирус два пъти в седмицата. Връщането в училищата стана възможно, след като в края на миналата седмица в региона бяха доставени общо 12 700 теста за COVID-19.

В Софийска област 3637 ученици в 261 паралелки от начален етап се върнаха в 65 училища вчера и днес. Тестовете на учениците са отрицателни, с изключение само на един ученик, който е дал положителна проба. Всички педагогически специалисти са здрави, отчитат от МОН.

В област Пловдив са тествани 11 355 ученици от начален етап в 739 паралелки на 120 училища. Изследвани са и 823 педагогически специалисти и 448 души – непедагогически персонал. Резултатите от тестовете на 4 ученици и 2 души от непедагогическия персонал са положителни. В тестването на учениците от 1 до 4 клас в 120 училища на област Пловдив са се включили 907 родители, 19 медиатори, 14 студенти и 123 медицински специалисти. В 48 училища от областта в тестването са участвали ученици от всички паралелки в начален етап и в тях присъственото обучение е възстановено за 100% от паралелките в начален етап.

2095 ученици от начален етап се върнаха в класните стаи и в област Враца. Проведено е тестване и на 181 учители и на 152 души от непедагогическия персонал. Установени са положителен проби на 1 ученик, 1 учител и 1 служител.

Още от България


loading...