ученички мол

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Ученички се сбиха в столичен мол, като най-вероятната причина за проявата на агресията е спор заради момче. Това става ясно от кадри, разпространени в интернет, а Държавната агенция за закрила на детето се е самосезирала по случая, предава Дир.бг.

Според агенцията става дума за младежи на възраст между 13 и 17 години, които упражняват физическо насилие спрямо едно момиче. Актът на насилие е заснет с мобилни устройства, записите от които се разпространяват в социалните мрежи.
На видеото се вижда как момичето е повалено на земята и го зариват в снега на терасата на търговския център. От „зрителите“ се чуват възгласи, които насърчават боя.

За случая вече е уведомен директорът на компетентната дирекция „Социално подпомагане“. Информиран е и началникът на Четвърто районно управление на МВР за установяване на самоличността на участниците в инцидента.

До изпълнителния директор на търговския център е изпратено писмено запитване за предприетите действия за недопускане ескалиране на напрежение, както и на прояви на физическо насилие между деца и спрямо деца на територията му.

„Тъй като в публикувания в социалните мрежи видеоклип децата могат да бъдат разпознати, включително жертвата на насилието и участниците в него, отправям апел към медиите, които отразяват случая, да бъде спазвано правото на закрила на личността им. Многократното публично гледане на клипове от такъв характер нанася допълнителни травми и емоционални последици за децата. Нека ги щадим“ – отправи апел председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.

Разпореждане на Закона за закрила на детето забранява сведения и данни за дете да се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители.

Обръщаме внимание, че при многократно излъчване на горепосочения видеоклип, без да са заличени лицата на децата и особено на детето жертва, същото ще бъде подложено и на повторна виктимизация на преживените от него негативни чувства и емоции по време на акта на насилие, пишат още от агенцията.

ДАЗД апелира към цялото общество да не бъдем безучастни към случващото се с всяко едно дете. Ако някой има информация за насилие над дете или, че дете е в беда, може да сигнализира Държавната агенция за закрила на детето анонимно и безплатно, като се обади на Националната телефона линия за деца 116 111.

Още от България