Майка на пострадало от даскалката дете

Учителката, която бе уволнена от забавачката „Максим Горки“ заради методите за наказание над малчугани, сред които „вадене на бельо пред децата”, ще се върне на работа.

Решението е на съда в Кърджали. Магистратите постановиха жената да бъде възстановена на длъжността си, както и да й бъде изплатено обезщетение в размер на 8 257.86 лева, предаде rodopi24.blogspot.com.

Припомняме, че скандалът избухна в началото на миналата година. Родители направиха подписка с искане учителката да бъде отстранена заради методите й. Тогава бяха сезирани Регионалното управление на образованието и отдел „Закрила на детето“.

При направената проверка било установено, че учителката „системно в работата си повишавала тон и „крещяла“ на децата, използвала различни методи и наказания, нарушаващи тяхното самочувствие и достойнството, с които е повлиявала неблагоприятно психическото им развитие и многократно е поставяла децата в унизително за тях положение, като най-потресаващия пример било демонстративното изваждане на бельото на дете от раницата му пред всички деца защото „не слушало“.

Учителката избягвала пряк контакт с родителите, а понякога дори влизала в пререкания с тях, като предпочитала да остави децата вътре в стаята дори, когато времето е слънчево и тихо, като по този начин ги лишавала от физическа активност, игри и свеж въздух“.

Тези мотиви за уволнението бяха предоставени в съда след като учителката заведе дело.

„В настоящия случай заповедта е изцяло немотивирана, тъй като не съдържа нарушението, не посочва кога е извършено, както и законният текст, въз основа на който се налага наказанието, поради което следва да се отмени като незаконосъобразна“, пък решиха магистратите.

Липсват данни детето да е било изтезавано. Методите на възпитание, прилагани от учителката, са укорими от морална гледна точка. Но тези действия не биха могли да бъдат характеризирани като престъпни. С тези мотиви пък от прокуратурата в Кърджали отказаха да образуват наказателно производство срещу учителката през октомври м.г.

На челната снимка: Майка на пострадало от даскалката дете


loading...