Фазани летище „София”

Митнически инспектори от сектор „Авиоконтрол“ на летище „София” спасиха шест фазана от три защитени вида, съобщиха от Агенция „Митници“. Птиците са били предназначени за износ за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

На 15 септември митнически служители на митнически пункт „Летище София –Товари“ извършват проверка на пратка от България за ОАЕ с живи фазани, изпратена от физическо лице – български гражданин.

Птиците са по два броя от защитените видове Елиотов фазан, Седлат фазан и Сатир трагопан фазан. Те попадат в в Приложение A и Приложение C в Конвенцията за защитата на видовете от дивата флора и фауна чрез регулиране на търговията с тях (CITES).

Куриоз: Фазани хвърчат на летище „София” (СНИМКИ)

Митническите инспектори установяват, че фазаните са редовно декларирани като товар, но при съвместна проверка със служители на Регионална инспекция по околната среда и водите – София и „Граничен контрол“ към Българската агенция за безопасност на храните, се потвърждава, че за първите два вида фазани няма издадени разрешителни за износ, а за третия вид няма разрешително за износ или друг сертификат, указващ произхода.

Подобно нарушение се санкционира с глоба в размер на от 100 до 200% от митническата стойност на стоките.

Куриоз: Фазани хвърчат на летище „София” (СНИМКИ)

Фазаните са настанени в Зоологическата градина в София.

През май митнически служители на Летище София задържаха 24 парчета от корали, защитени по CITES. Те бяха открити в багажа на пътничка, пристигаща от Доминиканска република през Франкфурт с полет до София.


loading...