фалшиви 50 лева в банкомат банките украински граждани
Украинските граждани могат да използват своите дебитни и кредитни карти Visa или MasterCard в рамките на дневния лимит, определен от украинските банки, и до гаранционния лимит за конкретната карта. Таксите също са определени от украинската банка издател

Нова измама измислиха производителите на фалшиви пари. Те използват банкомати, които позволяват човек да зарежда сметката си. Вместо истински банкноти обаче те слагат фалшиви 50 лева, а след като се появят в сметката им, веднага ги теглят.

Схемата е засечена от криминалистите преди около месец. Прилага се най-вече в София, затова се предполага, че печатницата е ситуирана в столицата.

Бандитите ползват мулета – малоимотни и социално слаби, които да внесат парите и след това да ги изтеглят, сочат оперативните данни на полицията. Правело впечатление, че във всички случаи това е първият път, в който ползвателите на карти внасят пари чрез банкомата. Не е ясно каква сума получават за услугата, но се предполага, че е не повече от 10 лева за трансакция.

Схемата е най-новата в сферата с банкови измами, но и нанася най-малко щети. Особено популярен е фишингът, при който с мейл, уж от финансовата институция, човек доброволно въвежда потребителското си име и парола. За целта се използва сайт, направен да изглежда досущ като на банката. Веднъж подлъгал се да въведе данните, човек може да се прости с огромни суми. Напоследък вместо мейл мошениците ползват и есемеси, за да заблудят хората.


loading...