Фалшив мед

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Фалшив мед залива европейския пазар. Некачествена продукция е стигнала и до България, алармират от Европейската комисия.

На този фон десетки тонове мед от миналогодишната реколта останаха в складовете на добруджанските пчелари. Реализацията е изключително трудна заради дъмпингов внос на имитиращи продукти, които съдържат захарни и фруктозни сиропи.
Освен това клиентите са по-неплатежоспособни, споделят браншовици. С всяка изминала стопанска година кошерите намаляват.

„Търсенето от нашите преработватели реално намалява. В момента в сдружението ни, което е от около 300 пчелари, има над 60% нереализиран мед в складовете”, казва пред Нова тв Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”. И добавя, че най-големият внос на мед е от Украйна и Китай. Изкупните цени, които се обявяват, но няма сделки, били на 4,60 – 4,80 лв., а за да се развива пчеларството, трябвало да скочат до над 7 лв. 10-12 лв. пък трябва да е изкупната цена на меда от акация, липа, лавандула, защото неговият добив е по-трудоемък.

Светлина в тунела е пазарът на дребно, категорична е Полина Милчева, която се занимава с производство на мед от 30 години.

Най-големият проблем обаче си остава унищожаването на пчелите. Те биват масово отровени в периода април – май заради нерегламентирано пръскане на някои култури с препарати. Системата за оповестяване не върши никаква работа, споделят пчеларите и настояват за превантивен контрол.

Вижте още:
Канелата също има менте, което на всичкото отгоре е много опасно. Ето как да различите истинската и полезна подправкаНапоследък канелата стана доста популярна като компонент от всякакви здравословни комбинация. Важно …Apr 4 2018skafeto.com