Фани Стоянова

Учителката от основно училище „Паисий Хилендарски“ в софийското село Яна отрече да е удряла с чин шестокласничка. 12-годишното момиче е настанено в „Пирогов“ с наранявания в коремната област, а близките му заявиха, че преподавателката е „метнала“ чина по него.

Учителката по физическо възпитание Фани Стоянова обаче разказа своята версия, която доста се различава. По думите й всичко започнало, защото пострадалата и нейни съученички вдигали шум от съблекалнята до физкултурния салон във време, в което трябвало да бъдат в час по история, съобщи Нова телевизия. Чувайки викове и писъци, тя отишла да провери какво става. Заварила шестокласничките да подканват две момиченца от първи клас да се бият в съблекалнята. Потушила напрежението, отвела по-големите ученички в кабинета по история и разказала на колежката си какво е видяла. Тогава едно от замесените деца – Станка, нарекло Стоянова „лъжкиня“ и започнало да я обижда.

„За да спра тези вулгарни изказвания и да я респектирам, аз повдигнах и тропнах чина пред нея. Тя се развика, че ще й счупя телефона и бутна чина към мен. Аз просто го върнах обратно“, каза още учителката.

На същия чин седяло и пострадалото момиче. Стоянова беше категорична, че действията й не може да са причинили сериозните наранявания на детето, настанено в „Пирогов“. По думите на учителката по-рано то паднало, докато се гонело със свои съученици.

Стоянова разбрала, че ученичката е пострадала от нейната баба. Възрастната жена нахлула час по-късно в училището, обърнала чин върху преподавателката и заплашила, че ще я убие.

Бащата на раненото момиче – Христо Кондов, пък е категоричен, че ще премести дъщеря си в друго училище.

Инспекторатът по образование започна проверка по случая, а родители и учители разказват, че скандалите в час са честа практика. Училището няма физическа охрана и камери във всички стаи.

От Министерството на образованието заявиха, че ако по случая бъде доказана вина на учителката, ще се изискват най-строги наказания. По-рано днес просветният министър заяви, че по подобна проява е недопустима и по принцип учителката е за дисциплинарно уволнение, но все пак ще се изчака проверката. Ще бъде взето предвид също дали и друг път Фани Стоянова е превишавала правата си, след като бащата заяви, че тя удряла шамари на децата.Министър Вълчев за учителката, ударила дете с чин: НедопустимоПо-строго наказание за учителката, ударила дете с чин в училището в софийското село Яна, ще поиска о…Oct 11 2019skafeto.com

loading...