физически сблъсъци депутатите

Малко след началото на заседанието в четвъртък (1 юни) депутатите стигнаха до физически сблъсъци в пленарната зала. До тях се стигна след реплика „меки китки“ на депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков (бивш от БСП) към декларация на „Възраждане“.

Първо Искра Михайлова от проруската формация в парламента атакува „Продължаваме промяната – Демократична България“ заради съдържанието на изнесения запис от Национален съвет на партията на Кирил Петков и Асен Василев, в който се говори за чистка в администрацията и службите за сигурност, както и съгласуването им с посолства.

Още докато Божанков вървеше към трибуната, за да отговори, се чу как Цончо Ганев от „Възраждане“ му казва: „Само една дума да има за декларацията, ще видиш какво ще ти направя таблетчето.“

„Когато точно „Възраждане“ говори за външна намеса, знаем си ги: говориха за ваксини, излязоха ваксинирани, говориха срещу еврото, срещу НПО-тата, както и за меки китки. Двамата с Цончо и господин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение. Сега говорят за национални предатели. По логиката, която дотук сме видели, националните предатели са точно те“, каза Божанков.

Голяма част от депутатите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“ се скупчиха край трибуната и се бутаха. Камерите на Народното събрание показаха как депутат размахва очилата си и вероятно показва, че са счупени. Звук обаче не се чуваше, защото председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) го беше изключил. Опитите му, както и тези на квесторите в пленарната зала, да помири групите не бяха особено успешни.

На кадрите се вижда, че спорът ескалира основно между Манол Пейков (от „Продължаваме промяната – Демократична България“) и Златан Златанов от „Възраждане“. Пред медиите Пейков посочи, че лицето му е одрано и разказа версията за случилото се: „Господин Костадинов и неговия приятел Цончо редовно споменават много по-отвратителни неща – като предатели, доносници, неща, които са клевети. Мека китка според мен е съвсем неутрално“, каза Пейков.

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Искрен Митев публикува видео във „Фейсбук“, на което се вижда как Цончо Ганев от „Възраждане“ плюе колегите си. От публикуването видео може да бъде разпознат гласа на Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“, който казва: „Хора, в парламента сте, бе, не ви ли е срам, бе.“

Ситуацията в пленарната зала се поуспокои, след като от нея бяха изведени Явор Божанков и Манол Пейков. „Възраждане“ реши да продължи с изявление в кулоарите, като нарече случилото се „позорна сцена от позорна партия“, като имаше предвид „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Председателят на партията Костадин Костадинов заплаши, че вече винаги, когато Манол Пейков и Явор Божанков вземат думата в пленарната зала, „ние ще ги сваляме веднага“.


loading...