Фолксваген

Българи, които са купили личния си автомобил марка Фолксваген в България, могат да предявят съдебно искове срещу производителя заради Дизелгейт, не само в Германия, но и пред българския съд, пише в. „Телеграф“.

Това съобщиха от асоциацията „Активни потребители“, позовавайки се на решение на Съда на Европейския съюз по подобен казус в Австрия.

Австрийското сдружение за защита на потребителите (VKI) предявило иск за обезщетение пред Областен съд в Австрия срещу Фолксваген за щети, предизвикани от монтирания в колите софтуер, който манипулира данните за емисиите на отработените газове.

Германските коли са купени от австрийски потребители.

Сдружението поискало Фолксваген да бъде осъден да му заплати конкретна сума, както и да бъде установена отговорността му за всички вреди, включително за тези, които ще настъпят в бъдеще.

Щетата според Австрийското сдружение на потребителите се дължи, защото ако потребителите са знаели за манипулирането на софтуера, те не биха купили такова превозно средство или биха получили поне 30% отстъпка върху продажната цена.

Фолксваген оспорва международната компетентност на австрийските съдилища, твърдейки, че мястото на настъпване на събитието, причинило вредата, се намира в Германия, където превозните средства са били оборудвани с манипулиращия софтуер.

Европейският съд в Люксембург обаче дава право на австрийския съд за произнасяне със свое решение от 9 юли. В него магистратите посочват, че когато превозните средства са били незаконосъобразно оборудвани в една държава члена от техния производител с въпросния софтуер, преди да бъдат придобити от трето лице в друга държава членка, мястото на настъпване на вредата се намира в тази друга държава членка (Австрия).

Затова въпреки, че превозните средства да с били засегнати от недостатък още при производителя, Европейският съд в Люксембург счита, че вредата е настъпила едва в момента на покупката на посочените превозни средства.

Затова е разумно да се очаква, че срещу производителя ще се предявят искове пред съдилищата на държавите, където са купувачите на тези автомобили.

Припомняме, че автомобилният гигант обяви, че ще обезщети 262 000 свои клиенти общо с 830 милиона евро по делото, заведено от Федерацията на германските потребители.

Индивидуалните обезщетения на първите 200 000 клиенти, с които Фолксваген се договори, варират от 1350 до 6350 евро и са на обща стойност 620 милиона евро.

Виж още:„Фолксваген“ се отказа от завод в ТурцияГepмaнcĸият aвтoмoбилeн ĸoнцepн „Фолксваген“ (Vоlkѕwаgеn) нямa дa cтpoи нoвa фaбpиĸa в Typция, ĸaĸтo…Jul 1 2020skafeto.com

loading...