Хаджигенов

„Изненадан съм, че от Има такъв народ върнаха нещо, което още не са взели. Имахме нагласа да управляваме, имахме готовност да подкрепим правителството“, заяви пред бТВ депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ адв. Николай Хаджигенов.

„Всички се притесняват от провал. Но трябва да опиташ – животът е такъв“, добави той.

„Има такъв народ – това е този народ от площадите, който иска промяна и който иска да опитаме. Спрем ли да опитваме статуквото отново ще победи“, коментира Хаджигенов.

„Имаме нагласа за съставяне на правителство“, каза Хаджигенов и се позова на данните от проучване, според които 60% от българите искат да има правителство, съставено предимно от партиите на протеста.

„Забавлявам се от идеята, че ние, най-малката група в парламента, ще получим мандат за съставяне на правителство, но теоретично е възможно третият мандат да дойде при нас и ние се готвим за това. Мислим, готвим стратегии, планираме и търсим диалог с другите парламентарни групи“, обясни адв. Хаджигенов, като отказа да отговори дали той, или Мая Манолова биха седнали в премиерското кресло.

„Ние последното име, което ще обявим е името на министър-председателя. Това е екипен труд и лидерът, който ще бъде отпред има значение, но не толкова голямо“, заяви той в отговор на въпрос дали е готов „да се пожертва“ и евентуално да бъде предложен за министър-председател.

„Демокрацията си има цена и всеки трябва да е готов да я плати. Целите ми са промяна на правосъдието, съдебна реформа, възможност за гласуване на хората“, отново напомни той.

Радев връчва мандат на „Има такъв народ“ утре

На 28 април от 09.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви в социалните мрежи, че номинира за премиер световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, но тя веднага ще върне мандата. Мотивът – че партията няма достатъчна подкрепа в пленарна зала.

Мая Манолова: Ако Корнелия Нинова внесе кабинет в парламента, тя няма да получи подкрепа

Ако Корнелия Нинова внесе кабинет в парламента, тя няма да получи подкрепа.
Това каза председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Ако Корнелия Нинова внесе кабинет в парламента, тя няма да получи подкрепа нито от партията на Слави Трифонов, нито от „Изправи се! Мутри вън!“, нито от „Демократична България“. Ние сме изпратени в парламента от гражданите, които бяха по площадите. Ние не сме изпратени, за да подкрепяме кабинет заедно с ГЕРБ или ДПС. Това е разделителна линия, която няма да преминем“, каза още Манолова.

По темата за заявката на Слави Трифонов, че ще върнат мандата, Манолова посочи: „Това е негово решение на г-н Трифонов. Той каза ясно собствените си аргументи. Той говори, че е невъзможно дългосрочно управление. Ако питате мен, имаше място за разговори за кабинет с ясно поставени цели и кратък хоризонт. България е в тежка социално-икономическа криза и има теми, които очакват спешно и незабавно решение“, посочи Манолова.

Сигурна съм, че при едни избори, които ще бъдат организирани от служебен кабинет, няма да бъдат откраднати част от гласовете на демократичните субекти. Промените в Изборния кодекс ограничават възможностите за манипулации и дават възможност на сънародниците ни зад граница да гласуват. Предлагаме електронно гласуване сега и веднага. Ако това е невъзможно – пощенско гласуване“, заяви тя.

„За мен е важно партиите и политиците да спрат да се занимават с получаването на папки с мандат и връщането им, да спрат да се занимават с партийни интриги. Хората имат нужда е решаване на техните проблеми. Настояваме проблемите на хората да влязат в парламента“, заяви Манолова.

Ролята на Антоанета Стефанова е сведена до това да вземе мандата и да го върне, това можеше да направи някои от сценаристите на Слави, смята тя.

Манолова определи и като внушение твърдението, че при липса на ограничение за секциите, ДПС печели най-много.

„Затова предлагаме електронно гласуване, сега и веднага, с безплатен електронен подпис. Ако е невъзможно – гласуване по пощата“, каза тя .

„Призовавам Борисов да спре да се занимава с квалификации на един или друг политик, или да го прави, но да работи и да вкара Плана за възстановяване и развитие в Брюксел, да направи актуализация на бюджета.

Манолова се закани за парламентарно решение, което да принуди лидера на ГЕРБ да го стори.

Тя каза, че не вярва Конституционният съд да обяви мораториума върху решенията на третото правителство на Бойко Борисов за противоконституционен – защото имал срок, до сформиране на ново правителство, независимо дали редовно или служебно.

Манолова отсече, че не било натиск да ходи със свои колеги да търси документи от „Булгартрансгаз“, специално за „Турски поток“. Открихме анекс, според който върху неразплатената част от договора да се начисляват лихви от 4,1% – т.е. натоварване с 280 млн. на българските граждани, възмути се Манолова. Тя поиска и изслушване на председателя на КЕВР заради цените за парното и тока.

Десислава Атанасова: Трифонов няма никаква идея как се управлява, за три дни излъга три пъти

Мисля че никак не е елегантно спрямо дама да се скриеш зад гърба ѝ. Това, че Трифонов номинира г-жа Стефанова е чудесно, но е опит за заобикаляне на дадената отговорност. На минутата, на секундата тя ще върне мандата. Тоест, „Има такъв народ” и лично Трифонов няма никаква идея как се управлява и как се носи отговорност”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Когато мандатът бил връчен на ГЕРБ от партията заявили ясно и отговорно каква ще е структурата на Министерския съвет, заяви тя.

„Всички хора, които сме предложили, са с биографии и имена. Хора, които на следващия ден след избор могат да влязат в кабинетите и да работят”, уточни Атанасова.

Според нея Слави Трифонов поставя президента Румен Радев в „странна ситуация” заради изявлението си, че ще върне мандата за съставяне на правителство.

„Животът на парламента към този момент не е съкратен и тук е важно да кажем, че за всякакво законодателство, включително лобистко и противоконституционно, вероятно ще носи вина и отговорност и президентът”, смята депутатът от ГЕРБ.

По темата за мажоритарни избори тя беше категорична: „За три дни г-н Трифонов излъга три пъти“. Припомни, че ГЕРБ е внасяла вече проект за промени на избирателната система с цел приемане на мажоритарни избори в два тура. Според нея 500 000 души са били излъгани от Слави Трифонов, че той има намерение да управлява: „Ние все още не знаем каква е неговата позиция за важни за страната въпроси – здравната криза, икономическата, ще продължат ли парите за българските пенсионери и т.н.“.

Относно мораториума коментира: „Той има възможност да срути държавата. Колегите от ВСС не могат да назначават хора, които са спечелили конкурси“. По темата с уволненият преподавател от УНСС Атанасова отговори, че това няма нищо общо с ГЕРБ, защото университетите разполагат с академична автономия.

Атанасова заяви, че от ГЕРБ очакват коя ще е третата политическа сила, която ще получи мандат. Според нея това може да не е БСП, а някоя от другите партии.

„Смятам, че бихме подходили по един и същи начин. Специално за социалистическата партия ние имаме решение на конгрес и действаме съгласно правилата. С БСП няма да управляваме”, каза още тя.

Виж още:Слави най-накрая се появи: Не бягаме от отговорност (ВИДЕО)Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов пусна кратко видео в профила си във Фейсбук, което озагл…Apr 26 2021skafeto.com

Борисов: Искат да гарантират победа на Румен Радев! Радвам се, че Слави е жив и здравПромените в изборното законодателство ще се направят, за да се гарантира служебна победа на Румен Ра…Apr 27 2021skafeto.com

Борисов: Слави да си каже министрите! Страхливец! Мария Бакалова да направят премиерДържавата губи ценно време. 200 милиона ще хвърлим явно още за избори. Партията на Слави Трифонов им…Apr 26 2021skafeto.com

Слави Трифонов: Връщаме мандата веднага! На секундата!Предложението на „Има такъв народ“ за министър-председател е Антоанета Стефанова – единствената бълг…Apr 26 2021skafeto.com

Плевнелиев: Слави не е демократ! Битката е между премиера и президентаБитката не е между Борисов и Слави Трифонов, а между премиера и президента. Борисов му прилича да е …Apr 20 2021skafeto.com


loading...