Хаджидимово

Министър-председателят Бойко Борисов, придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, провери на място последствията от наводненията в Хаджидимово, разширението на училището в Рибново и строителството на тунел Железница.

Визитите му бяха предавани в профила му във Фейсбук, информира Дир.бг.

При валежите в последните дни в района на Хаджидимово се скъса голяма дига на река Места, което доведе до срутване на моста между село Блатска и Хаджидимово. Освен това пътното платно между двете населени места е пропаднало поради подкопаване от водите на реката, а движението на пътните превозни средства е спряно.

„Мостът между село Блатска и Хаджидимово ще бъде изграден максимално бързо, веднага щом водата се оттече. В района изграждаме допълнителни предпазни диги. Реката в момента е много буйна, валя много през последните няколко дни. Всички служби са мобилизирани и работят на пълни обороти. Благодаря на българските строители, които се справят много добре в тези тежки условия“, каза премиерът Борисов.

„До събота трябва да го направим“, обеща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе заедно с премиера. Нанков добави, че в момента е осигурен алтернативен маршрут, но 30 км трябва да се заобикаля. Затова, когато се оттече малко водата, веднага ще започне да се възстановяват щетите.

Борисов съобщи за днешното решение на Министерския съвет за отпускането на 600 хил. лв. за ремонт на пътното платно заради наводненията.

Хората обаче поискаха и физкултурен салон в училището, а Борисов заръча на кмета да пусне писмо до образователния министър Красимир Вълчев.

Правителството е отпуснало 1,3 млн. лева, за да може да се оправи спортната база в училището в село Рибново, правителството ще направи каквото е нужно и за Хаджидимово, обеща Борисов.

Премиерът каза също, че със спортния министър Красен Кралев ще обсъдят как може да се помогне на село Блатска за възстановяването на стадиона, който беше залят от реката.

„Няма обещание към хората в района, което да не е изпълнено. Затова и ни вярват. Тук правихме водопроводи, канализации, пречиствателна станция другия месец“, каза Борисов.

Такова обещание бе и да осигурим 1,8 милиона лева за нова медицинска апаратура за болницата в Гоце Делчев. Днес това стана факт, с което ще се гарантира модерно и навременно лечение на хората в града и близките общини – сред които и Хаджидимово, допълни премиерът.

След Хаджидимово Борисов се отправи в Рибново.

„Правим всичко възможно, ако така добре управляваме пандемията, 31 януари да пуснем и големите ученици, защото седят вкъщи и губят навици“, съобщи премиерът Бойко Борисов при посещение на училище СУ „Йордан Йовков“ в село Рибново.

Правителството отпусна 1,275 млн. лева за разширението на училището, каза премиерът и допълни, че в него учат 500 ученици. Към училището се изгражда нов корпус за спортни дейности. Колкото повече игрища, салони, компютърни и класни зали, толкова по-добре за бъдещето, каза премиерът.

Премиерът Борисов акцентира върху подкрепата на правителството за българските общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете им.

„Днес един колега бивш говореше за симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Но ние даваме пари за училищата. Тук нали са български деца? Навсякъде учат деца и трябва да се образоват. Тези, които буквално си чешат езика с темата, нека да погледнат училищата, игрищата – всичко е сменено – дограми, обзавеждане и тук учат децата. 500 ученика! Как да не го разширим?“, посочи министър-председателят. Премиерът Борисов изтъкна уважението към различните вероизповедания и също така акцентира върху значението всички български деца да бъдат образовани.

Борисов провери и строителството на тунел Железница.

Половината от строителните дейности по тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени, съобщи още във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който провери на място строителните дейности преди визитата си в Хаджидимово и Рибново.

Това е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е над 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика. Строителните дейности по обекта стартираха през октомври миналата година.
Премиерът посочи, че напредва работата и по виадукта преди тунела по посока Кулата. Той се изгражда по технологията „потактово избутване“ на горното строене с хидравлични крикове. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение.
АМ „Струма“ е поредният мащабен строителен обект, който изграждаме, посочи още премиерът.

„Тук теренът е много труден, на места с голяма денивелация. Огромен труд са положили строителите както тук, така и на „Хемус“, „Европа“, пътя Ботевград – Видин и др. Иначе от жълтите павета е лесно да коментираш, когато никога нищо не си построил“, отбелязва още Борисов.

Виж още:Пристигна първата доставка на ваксината на „Модерна“, Борисов нареди незабавна имунизацияПървата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания „М…Jan 13 2021skafeto.com

Махат хора на Цветанов от листите на ГЕРБ, Борисов ще реди листитеСтрахове тресат депутатите на ГЕРБ, а причината е очакваната пълна промяна в листите на партията. Ма…Jan 13 2021skafeto.com

Борисов в Банско: Не сме се спрелиНе сме спрели да правим неща и то в условия на пандемия. Много внимателно управляваме пандемията, за…Jan 8 2021skafeto.com

loading...