Левон Хампарцумян Цените Румен Радев правителство

Шокирах се от това, че правят едно и също, но очакват различни резултати, колкото и клиширано да е това. Ситуацията е такава, че каквото и да направят, рискуват нещо в техните политически сметки и планове. Същевременно никой в света не се е загрижил толкова много за тях и да ни чака да се подредим. Светът се преподрежда по нов начин, процесите си вървят, а ние продължаваме да се занимаваме с непродуктивни дейности. Това каза председателят на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него най-важният приоритет, за който политиците не признават, е да има достъп до публичните пари.

„Дали са български, дали са европейски – това няма значение. Вторият най-важен приоритет, който е свързан с първия, колкото се може по-дълго да е този достъп. И от тези две неща те се опитват да изиграят един сложен танц. Но тези дни чух за едно допитване, в което хората казват, че най-големият им приоритет е инфлацията. Но тя е продукт на неефективна система тук. Нея не може просто да я загасим, трябва да направим по-ефективно действащ пазар, по-модерна икономика, по-малко бюрократични спънки в бизнеса“, допълни Хампарцумян в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му политиците са достатъчно интелигентни, за да не си вярват, но го правят.

„Същевременно един куп хора гледат сондажите и си моделират поведението по сондажите, а не взимат ролята на политическите лидери, за да спечелят по-голямо доверие. Политическите лидери, които взимат трудните решения, си разбиват политическата кариера, но свършват нещо полезно и остават в историята. Много повече от тях ще изберат къща с басейн и хубава кола, отколкото име в историята“, коментира председателят на БФБЛ.

Гостът изтъкна, че ние постоянно търсим спасители и хора, които „ще ни оправят“.

„Не бива да подценяваме ролята на пропагандата от трети страни, където успяха да ни накарат да повярваме, че другото име на лъжата е другата гледна точка. Може да чуете страхотни парадоксални мнения, плашат ни с ядрена война, плашат, че ще дадем войска. Ние не можем да дадем войска, каквато нямаме“, категоричен е Хампарцумян.

„Хората, които върнаха хартиената бюлетина, успяха да си подредят резултатите по начин, по който им харесва повече. Хартията дава определени преимущества на хората, които владеят тези технологии и техники – да играят на фотофиниш. Говоря за манипулация. Сега ще видим откъде идват гласовете за хора, които са едвам прескочили бариерата, колко невалидни бюлетини ще има – пак ли ще са 4-5%“, добави гостът.

Хампарцумян смята, че именно това показва презрението на политиците към мислещите хора в България.

„Тези пари, които са в българския бюджет и тези, които ще дойдат от Европа, са много силен мотиватор за правене на правителство. Тук борбата е дали хората на президента Радев ще имат достъп до това разпределение, или някакво правителство, което ще бъде създадено с определени цели. Трудно може да кажеш кое е по-добро. Конституционно по-добре е да има редовно правителство. Мълчанието на големите лидери означава, че обмислят как да има правителство“, подчерта той.


loading...