„Инфлацията расте в целия свят. Тя има негативни и позитивни страни. Тя беше по един или друг начин очаквана в периода, в който доста сериозно се печатаха пари – всички видове облекчения, улеснения и какви ли не програми. Това помогна на света да се стабилизира и да тръгне нагоре. Накрая купонът свършва, идва сметката и някой трябва да плаща. Разбира се, тези, които плащат, са всички участници в икономиката и гражданите“, заяви банкерът и председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в предаването „Денят ON AIR“.

„Тези, които са с фиксиран доход или с по-малко средства, те ще понесат най-тежко последствията на инфлацията. Тези, които са икономически активни, за тях има шанс, защото те могат да прехвърлят това поскъпване върху собственото си производство. Ако произвеждат стоки и услуги, които някой иска да купи, те не би трябвало да се притесняват, напротив“, обърна внимание той.

Хампарцумян уточни пред Bulgaria ON AIR, че рязкото покачване на енергията идва от решение на бюрократи да заложат на рязко минаване в зелената енергия.

„100% компенсация за бизнеса е безсмислена. Тя не е устойчива. Мораториумът и компенсациите са мерки, които са непазарни. Просто се купува време, докато се анализира ситуацията и да се види как да продължим напред“, обясни банкерът.

Той поясни, че ако приемем, че с мораториума купуваме време, той не е грешка. По думите му това е неустойчива мярка, но ако продължи много дълго, ще създаде допълнителни дисбаланси.

„Ние се концентрираме върху следствията на процеси, които текат в света. Светът е в една точка, в която нещата се пренареждат. Много по-важно е ние да го осмислим и да си намерим места в света и в Европа“, каза Хампарцумян.

Гостът коментира, че има потенциал при това пренареждане, ние да получим повече във връзка с нашите възможности, ако направим средата удобна за правене на бизнес.

„Ако работодателите очакват някой да им нарисува светлия път към бъдещето, мисля, че ще бъде прекалено. Тук става дума за насърчаване на предприемчивостта, за създаване на една образована работна сила, която е образована както 21 век иска. Тук въпросът е да направим необходимите усилия това, което ни липсва, да го компенсираме. Най-трудно се компенсира човешката сила“, добави още банкерът.


loading...