Проливни дъждове и бурни вълни „изядоха“ два от най-атрактивните плажове в Созопол – „Централен“ и „Харманите“, съобщи концесионерът на плажа.

На Централния плаж по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина е срината до основи, пише Дир.бг.

„Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества, отнети от морето. Първоначалните анализи сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки“, заяви Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, РИОСВ, Басейнова дирекция и кмета на Созопол с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете.

Съседният плаж „Харманите“ е още по-увреден. Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на Созопол, които са заустени направо на пясъка и водите, които се изливат от тях са накъсали на парчета ивицата.

От фирмата концесионер са изпратили писмо до отговорните институции, в което настояват за спешни мерки, с които дъждовната канализация на Созопол да не се излива на морския плаж, както и да се провери дали има неправомерно заустване на битови отпадни води от околните сгради в дъждовната канализация.

Виж още:След потопа: Огромни плаващи сметища задръстиха рекиСамо ден след края на проливните дъждове и предизвиканите от тях наводнения, нов проблем се появи в …Jan 13 2021skafeto.com

След потопа: Половин България е под вода, над 100 населени места са без токНад 100 населени места са без ток в следствие на проливните дъждове през последните часове. Към моме…Jan 12 2021skafeto.com

loading...