Хашим Тачи хага

Президентът на Косово Хашим Тачи трябва да бъде изслушан днес от Специалната прокуратура в Хага, която в края на юни му повдигна обвинения за извършени военни престъпления.

По информация на телевизия „Клан”, цитирана от БГНЕС, вчера около 15 часа Тачи е излетял от Тирана, за да отиде в Хага, където ще бъде защитаван от британския адвокат Джефри Найс.

От прокуратурата съобщиха, че досега не са предоставяли подробности около делото и няма да го правят и в бъдеще.

В профила си във Фейсбук Тачи написа, че ще разговаря с прокурорите в Хага, след като на 24 юни Специалната прокуратура обяви, че срещу него, Кадри Весели и други бивши членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) има повдигнати обвинения за извършени военни престъпления.

От прокуратурата посочват, че изявлението за повдигнатите обвинения е направено заради непрекъснатите опити на Хашим Тачи и Кадри Весели да възпрепятстват и подкопават работата на Специализираните магистратури с желанието те да бъдат премахнати, за да не се изправят пред правосъдието.

Тачи, Весели и останалите заподозрени се обвиняват в извършването на около 100 убийства, както и в търговия с органите на техните жертви.

Председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели заяви, че битката, която ще води заедно с косовския президент Хашим Тачи в Хага, ще бъде триумфална.

Във Фейсбук той написа, че Косово ще излезе като победител от тази битка, защото, по думите му, войната на АОК е била справедлива.

„Тази битка за Косово ще бъде триумфална, в която отново ще бъда победител с моя брат от войната Хашим Тачи. Така, както нашата освободителна война също беше справедлива и триумфална. Слънцето отново ще изгрее“, написа Весели.

loading...