здравно досие

България е единствената държава, която се е отказала от „Янсен“, но правителството реши да предприемем действия за осигуряване на доставки от ваксината.

Това сподели министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседанието на Комисията по здравеопазване във връзка с ваксините.

Ако се извърши препродажба на която и да е трета държава, участващата държава, която препродава дози има задължение да възстанови на комисията авансовото плащане за доза, каза още Ангелов.

,,След изтичане на крайния срок за изричен отказ от участието с производителя на лекарства от фармацевтичната компания „Янсен“ в ЕК е получена информация, че само България се е отказала.

Предвид описаната общоевропейска визия за осигурявана на равен достъп до ваксини на гражданите на ЕС, на свое заседание правителството одобри протоколно решение за предприемане на действия от наша страна за осигуряване на доставки от ваксината, предлагана от фармацевтичната компания „Янсен“.

Правният механизъм за получаване на дози от тази ваксина ще бъде реализиран през споразумение с друга държава-членка, която да заяви и да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена“, коментира още Ангелов.

Той уточни, че споразуменията предвиждат участващите държави да дарят и да препродадат количества ваксини на други държави и публични институции със съгласието на изпълнителя.

Доставеният хепарин ще бъде само за болниците

Виждате зад мен количествата от нискомолекулярен хепарин, които се предоставиха за българския пазар. Този продукт ще бъде използван само за аптечната мрежа в лечебните заведения, тоест за болничните аптеки, заяви още министър Ангелов.
„Зад мен са 150 000 шприци от 0,4 нискомолекулярен хепарин и около 150 000 от 0,6“, каза той.

„Благодарение на тези количества целият болничен пазар ще бъде задоволен. Всеки понеделник в аптечната мрежа за граждани се отпускат по извършени предварителни споразумения с притежателите на разрешенията за употреба 2000 опаковки, необходими за всички граждани, включително за пациентите и бременните жени“, заяви Ангелов.

„С това изпълнихме поет ангажимент, колкото и да беше трудно“, добави той.
Проф. Ангелов беше категоричен, че към момента няма недостиг на медикаменти в лечебните заведения и по аптеките в страната.

Ангелов увери, че за цялата страна е създадена логистика, като е подсигурен дори денонощен режим на доставка с държавни автомобили.
„В периода, в който имаше затруднено снабдяване с нискомолекулярни хепарини и антикоагуланти, колегите изполpваха перорални антикоагуланти, така че не е имало пациент, който да не е имал досег до антикоагулант или нискомолекулярен хепарин“, обясни още Ангелов.
Над 800 са пробите за кръвна плазма за лечение на коронавируса, стана ясно още от думите на здравния министър.

Той увери, че няма затруднения в доставянето на кръвната плазма в София, както и в страната.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.

„Така ще има за всеки един човек. „Ремдесивир“ също има достатъчно“, подчерта министър-председателят.

Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

Виж още:Ето кой е проф. д-р Красимир Гигов, който ще ръководи ваксинирането на българите срещу К-19Генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов ще оглави Координационния съвет по ваксинирането, п…Dec 2 2020skafeto.com

8 месеца след началото: Имаме национален план за пандемията! Първите ваксини – в София и БургасМинистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб г…Dec 2 2020skafeto.com

loading...