Херо Мустафа борбата с корупцията

„САЩ има намерение да предприеме твърди мерки, мерки със зъби с борбата с корупцията“ обяви в интервю пред Нова тв американският посланик у нас Херо Мустафа, пише news.bg.

Скоро посолството ще посочи първото име на корумпиран българин, който ще получи забрана да влиза в САЩ. Именно такава заявка дадоха Щатите. Това ще е само първото име, закани се американският посланик.

Дипломатът подчерта, че за да се въведе тази мярка, САЩ трябва да има сериозни доказателства. До дни името ще бъде оповестено. Херо Мустафа увери, че САЩ ще ни бъдат важен партньор в борбата с корупцията. Държавният секретар на САЩ ще съобщи името.

Мярката идва месец и половина след като у нас пристигна новият постоянен съветник по юридическите въпрос към посолството на САЩ у нас Джесика Ким. Както бе презентирано тя ще отговаря за предоставянето на помощ за правосъдната система, за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност. На въпроси, които предизвика новия пост, премиерът Борисов заяви, че той само е поискал такъв служител на бъде изпратен по време на срещата си с американския президент Доналд Тръмп. През септември месец правителството прие нов механизъм за борба с корупцията в отговор на дадените от страната на Европейската комисия препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка.

България ще реши сама дали да подмени Конституцията си за върховенство на закона, според дипломата. САЩ са ангажирани с включване на България в безвизовия режим. Предстоят срещи и разговори в тази насока.

Енергийната диверсификация трябва да бъде реализирана на практика, така Херо Мустафа отговор на въпроса за американската позиция за „Турски поток“. Диверсификацията ще доведе до поевтиняване на битовите сметки, според нея. А каква е американската позиция, дипломатът не обяви официално.

САЩ ще продължи да има присъствие в Ирак, подчерта Херо Мустафа. Нещо повече, дори се обсъжда увеличаване на присъствието на американските военни там. Иначе Херо Мустафа е впечатлена от силата на българския дух. На всякъде тя вижда хора, които искат да работят за бъдещето на страната ни. Гледам много оптимистично на бъдещето на тази страна, изтъкна американският посланик.

Вижте още:
Херо Мустафа: Корупцията пречи на БългарияКорупцията не е изолиран проблем, тя е един от проблемите на региона и тя пречи на икономическия рас…Dec 13 2019skafeto.com

Херо Мустафа разкри основните теми на срещата Тръмп – БорисовСАЩ ще изпрати екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен…Nov 22 2019skafeto.com

Бойко Борисов намачка посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, „за да е жива и здрава“ (ВИДЕО)Премиерът Бойко Борисов демонстрира изключително фамилиарно поведение към новозастъпилия американски…Nov 11 2019skafeto.com


loading...