Хлябът няма да поевтинее

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Хлябът не само, че няма да поевтинее с въвеждането на нулева ставка на ДДС, но дори ще поскъпне.

Тази прогноза направиха производители, които опровергаха очакванията на правителството за намаление на крайната цена с приемането на антикризисната мярка от 1 юли. Шефовете на браншовата камара на хлебопроизводителите също от край време настояват за намаляване на налога и уверяват, че с това автоматично ще падне и цената му в магазина.

„За да се постигне намаление на цената на хляба, има много технически проблеми, които трябва да се решат“, посочи пред БТВ хлебопроизводителят от Генерал Тошево Тошко Няголов. Той посочи, че първо трябва да се изясни за кои видове хляб ще важи нулевия данък. Освен това всеки ден се вдига цената на електроенергията, на брашното, което от септември досега е поскъпнало 100%, растат цените и на природния газ, горивата и всички останали консумативи, заяви хлебопроизводителят.
Той обяви, че от понеделник се вдигала цената на брашното, което му доставят, с 50 лв. на тон. Това ще оскъпи неговия хляб с 5-10 стотинки. „Едва ли 0% ДДС ще свали цената от 1 юли, по-скоро може да я задържи“, смята Няголов.

Такива са очакванията и на икономистите – до влизането в сила на новата ставка на ДДС хлябът масово да поскъпне.

„Категорично няма да се случи намаление на крайната цена. Ефектът от 0% ДДС ще е при производителя, той няма да внася този данък, но за крайния потребител ефект няма да има“, коментира пред БНР доц. Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН, преподавател в УНСС.

Той посочва и друг проблем – измамите с различни хлебни изделия, които ще породи нулевата ставка. „Всички пицарии ще продават хляб, защото там ще имат отстъпка. Тази мярка крие огромни опасности, без да има ефект за населението и никакъв антиинфлационен ефект“, смята доц. Йоцов.

Виж още:Антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, ръст на пенсиите, отстъпки за гориватаПремиерът и коалиционните партньори представиха антикризисните мерки, които трябва да овладеят ръста…May 18 2022skafeto.com

Дянков би тревога: Мерките може да са социални, но ще увеличат инфлациятаДоколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част от тях ще доведат до…May 18 2022skafeto.com