цената на хляба

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

До края на годината цената на хляба ще се увеличи с още 25 на сто, след като през последните 9 месеца той поскъпва почти всяка седмица, алармира Труд.

Като причина за очакваният нов скок на насъщния земеделският министър Иван Иванов посочи войната в Украйна, високите нива на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за печалба. Министърът подчерта, че според него няма основния цената на хляба да расте поне до новата реколта пшеница.

Една от мерките, за които настояват производителите за спиране на поскъпването е да се намали ДДС за хляба и тестените изделия. За това обаче към момента няма консенсус в представителите на управляващата коалиция.

За да се гарантира достатъчно пшеница и слънчоглед се очаква Агенцията по вписванията да стартира процедурата, за която държавата отдели 1,1 млрд. лв. Междувременно цените на пшеницата достигнаха рекордни нива в понеделник след решението на Индия да забрани износа є, тъй като горещото време засяга реколтата, предаде АФП. Цената се увеличи до 435 евро за тон при отварянето на европейските пазари, надминавайки предишния рекорд от 422 евро от петък. Преди войната в Украйна именно европейската държава осигуряваше 12 на сто от световния износ.

Още от България