Хлябът ще поевтинее

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

С падането на ДДС хлябът у нас ще поевтинее автоматично. В Европа косвеният данък варира от 0 до 9% и така браншът изсветлява и има повишено събиране на данъци, всички са доволни, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева пред БНТ. Браншът отдавна настоява за отмяна на ДДС върху насъщния.

До момента хлябът в България е поскъпнал между 45 и 50% през последните пет месеца заради вдигането на цените на енергийните ресурси, на суровините и дори на опаковките. Само брашното е поскъпнало от 80 до 100% спрямо миналата година, а дизелът – 100%, посочи Кукушева.

Тя направи сравнението – 750 лева струва в момента тон пшеница, докато миналото лято по време на жътва е струвал наполовина – 350 лева. Кукушева го обясни с войната в Украйна, тъй като двете страни с Русия произвеждат около 30% от пшеницата. Поради тази причина е повишено търсенето в Черноморския регион.

„Това е косвеният ефект за нас и Европа от войната, защото Украйна и Русия са основните производители на пшеница, те са около 30%. Заради войната не оперират на черноморския басейн, много държави остават без запаси, оттам започва голямото търсене и ние имаме добра новина – че имаме достатъчно запаси и обявихме неограничен износ след осигуряване на продоволствената си сигурност“, коментира Кукушева.

„Продължаваме да имаме достатъчно зърнени запаси“, каза тя.

Кукушева беше категорична, че няма спекулация от страна на хлебопроизводителите.
Търговската надценка на хляба варира от 10 до 50% в нашите магазини, но това зависи от търговеца, обясни още браншовикът. В същото време Мариана Кукушева подчерта, че у нас хлябът е най-евтин в целия Европейски съюз.

Виж още:Секира! Цената на водата скача с 45%, готвят и каскадно увеличение в следващите 5 годиниКЕВР и няколко ВиК дружества подготвят секира с цената на водата. Скокът ще бъде от 30 до рекордните…May 10 2022skafeto.com