Дебращица

Отиде си една от най-известните личности от зората на демокрацията Христо Марков. Той е депутат от Седмото Велико Народно събрание и Тридесет и шестото народно събрание, където е секретар на парламентарната група на СДС. Той също така е и един от създателите на СДС в Пловдив.

Член на Демократическата партия. От 1991 г. е член на Върховния партиен съвет на партията. Един от Г-39 – групата от 39 депутати, които не подписват конституцията. Участник в гладната стачка срещу приемането на Конституцията, уточнява „Марица“.

Христо Марков е роден в Ардино, но е израснал в село Торос, Ловешка област. Завършва гимназия в гр. Самоков, а през 1987 г. – Българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От 1992 до 2007 г. е председател на Сдружението на спортните клубове „Марица“ – Пловдив. От 1997 г. е председател на Областния партиен съвет на Демократическата партия, Пловдив. През 2007 г. е изключен от Демократическата партия.

Автор е на множество статии, студии и изследвания в периодичния печат. Личният му блог toross.blog.bg е сред популярните в страната. В него авторът публикува анализи, статии, спомени, исторически студии, архивни документи. С негови дарения са издадени няколко книги на пловдивски автори (Здравко Попов, Здравко Гълъбов) и подпомогнато строителството на паметници в града.

Виж още:Скръбна вест! Отиде си вдъхновителят на вечния хит „Две праскови посях и две череши“На 83-годишна възраст почина поетът Петър Василев. По стихотворението му „Наследство“ („Две праскови…Mar 18 2020skafeto.com

Скръбна вест: Почина академик Благовест СендовНа 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст почина световноизвестният български математик акададемик …Jan 20 2020skafeto.com

Скръбна вест: Отиде си знаков управител на БНБ от първите години на преходаНа 97-годишна възраст днес почина Тодор Вълчев. Тъжната вест съобщи семейството му. Проф. д-р Вълчев…Jan 15 2020skafeto.com

loading...