цапаща кола

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Cтoличнa oбщинa щe ce oпитa по още два начина дa ce бopи c мpъcния въздyx в гpaдa. Eдиният e c paзшиpeниe нa „cинятa зoнa“, a дpyгият – c oпpeдeлянeтo нa ниcĸoeмиcиoнни зoни, дo ĸoитo дocтъпът нa нaй-зaмъpcявaщитe aвтoмoбили щe бъдe oгpaничeн за определен период от време. Ето какво поясни по темата пред Дир.бг Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт в Столичната община.

– Г-н Зарков, как и от кога в София ще се въведат нискоемисионни зони, в които няма да могат да влизат автомобили, които получат на техническия годишен преглед еко категория 1?
– Столична община изпълнява програма за подобряване на качеството на въздуха с мерки, които обхващат различните сектори, които са идентифицирани като проблемни – това са битово отопление, транспорта, строителство и др. Нискоемисионните зони могат да бъдат въведени от средата на 2022 г., когато ще е завършен едногодишния цикъл за преминаване на ГТП на автомобилите.
Столична община бе инициатор на промените в закона, които дадоха възможност на общините да въвеждат и контролират такива зони. А условието за контрола е всички автомобили да имат национално еко категоризиране, което министерство на транспорта вече направи. Така от следващата година общините ще можем да приемаме наредби за тези зони и да прилагаме ясни политики за намаляване на замърсяването на въздуха от транспорта. Предстоят обсъждания на конкретните мерки в наредбата и до средата на годината тя може да е факт.

– Значи може да се очаква, че другата зима вече в столицата ще действа такава зона?
– Знаете, че София е в котловина и релефът оказва много сериозно влияние, когато говорим за дни с мръсен въздух. Ще дискутираме предложението два или три зимни месеца да бъде преустановено влизането в централната градска част на най-замърсяващи автомобили, които при техническия преглед са получили най-ниската екологична категория първа. В тази група ще попаднат всички най-стари автомобили. Говорим за автомобили без никакъв еко стандарт, коли с Евро 1 и малка част от най-старите със Евро 2. Идеята е в следващите години на базата на анализ да се реши кога и кои екологични групи ще попаднат в забраната за движение в нискоемисионни зони. Това е сериозна дискусия, която предстои. На база анализ от първата година след въвеждането, ще имаме по-голяма яснота за необходимите допълнителни мерки и управлението на този процес.

– Колите, които ще влизат в центъра, как ще бъдат проследявани?
– Към момента има изградена базова инфраструктура от над 180 камери по всички ключови улици и булеварди, които могат да разчитат номерата на колите. Така ясно се вижда кои коли влизат в тази зона. След справка в базата данни по номера на регистрация може веднага да се получи информация от каква екологична категория е автомобилът, има ли право да навлиза в зона или трябва да бъде санкциониран съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух.

– Хората, които живеят в тази така наречена нискоемисионно зона, как ще се движат?
– Не предвиждаме да има забрана за автомобилите на живущите в нискоемисионните зони. Важно е обаче след първата година на функциониране да се даде ясен хоризонт в следващите десет годините например как ще функционират зоните и за кои екологични категории ще се отнася режима.

– А как стоят нещата с хората в неравностойно положение, които трябва да влязат в центъра и имат син талон за паркиране?
– Към момента обсъждаме този въпрос. Данните, с които разполагаме, показват, че малко хора, които ползват сини талони за паркиране в центъра, ползват стари автомобили. В рамките на 2022-а вече ще имаме малко повече яснота, ще имаме статистика и данни и ще предложим решение преди да влезе в сила Наредбата.

– Такава рестрикция е сериозна за хората, но какъв ефект има тя на места, на които е наложена такава забрана цапащи автомобили да не влизат в центъра на града в други градове в Европа?
– Над 250 града в Европа вече имат такива зони и отчитат положителен резултат от тяхното въвеждане. Факт е, че именно най-старите, най-цапащите коли всъщност генерират в пъти повече вредни емисии от по-новите автомобили. Чух мнения, че, примерно, 25-годишен дизел замърсява колкото един мощен съвременен автомобил. Това не отговаря на истината. При новите автомобили има много допълнителни системи и високи изисквания към отделянето на вредни емисии. В София имаме предизвикателство с фините прахови частици и според анализите, които имаме, най-големият процент от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление на твърдо гориво, а автомобилните също имат съществен принос в генериране на замърсители именно заради това трябва да търсим адекватни решения. Тук искам да отбележа и друг голям проблем, а именно паркирането в зелени площи. След като колата излезе от такова място, особено в това време като в момента, калта и пръстта се разнасят на пътя и се превръщат в прахови частици. Всичко това е комплексен проблем, върху който трябва да се работи и то дългосрочно. Работа на районните администрации е да идентифицират и контролират т.н. „кални точки“, респективно облагородяването им, за да няма париране в тях.

– На фона на частните автомобили градският транспорт колко е модернизиран и в каква степен покрива високи норми на еко стандартите?
– Модернизацията на автобусите и на градския транспорт като цяло са важна политика за Столична община и в тази посока се работи много. В последните години в София бяха закупени стотици превозни средства, които да гарантират и отговорят на съвременните изисквания за екологичност. Много голяма част от автобусния парк е от категория Евро 6, става въпрос за над 90%. Почти на 100% са подменени тролейбусите и се закупиха десетки нови трамваи. Следващата година очакваме доставка на още 25 нови трамвая. По разширяването на метрото се работи целенасочено, защото е факт, че това е най-предпочитаният и най-екологичният начин за придвижване в София. Метрото спестява тонове вредни емисии. Трябва да си дадем сметката, че 80% от метрото са построени в последните 10 години, има над 50 метростанции и 3 линии. Това ясно показва визията на местната власт за транспорта на града като приоритет. Целта ни е да бъде по-екологичен, по-удобен и по-сигурен за да бъде предпочитан и алтернатива за все повече хора пред личния автомобил в ежедневните им пътувания.

– Имате ли информация, или статистика какво количество автомобили ще попаднат в тази забранителна еко категория 1, които няма да могат да влизат в центъра при забрана за зимните месеци?
– Приблизително ще кажа, че става въпрос за около 23-24% от регистрираните коли в нашия град. Но е важно да добавя и това, че в този процент влизат и стари коли, които се водят на отчет в КАТ, но останали като „паметници“ пред блоковете и в гаражи. Така че, според мен, автомобилите в движение, които ще бъдат засегнати, са под 20%, но именно те имат най-сериозен принос към замърсяването. Всички граждани на София осъзнават като сериозен проблема с качеството на въздуха и вярвам, че всеки от нас е готов да даде и своя личен принос за подобряването му, защото това е единственото работещо решение – участието на всеки от нас.

Виж още:Официално: От 1 декември платената синя зона в София е до 20 ч.Столичният общински съвет /СОС/ прие на днешното си онлайн заседание доклад относно Наредба за измен…Oct 28 2021skafeto.com


loading...