След известно примирие с Бойко Борисов, Цветан Цветанов отново реши да атакува бившия си политически съратник и началник. В скандално интервю във вторник вечер по Би Ти Ви, дългогодишния №2 в ГЕРБ нападна Борисов и конкретни министри от правителството, разкривайки, че те редовно са провеждали конспиративни срещи с хора от забранителен списък на Европейската комисия – руснаци, които са прокарвали пътната карта за „Турски поток“.

Министри от правителството на Бойко Борисов – Теменужка Петкова и Томислав Дончев, както и самият Борисов са провеждали срещи с тези хора, обяви Цветанов. Той коментира въпроса дали по време на управлението на ГЕРБ е имало данни за български граждани, които са спонсорирани от Русия, за да разпространяват руската пропаганда у нас – практика, която бе обявена през уикенда от говорителя на кабинета в оставка Лена Бориславова.

„Да, имаше данни. И ако се върнем на докладите, които минаваха пред парламента, точно на разузнаването докладите бяха най-смислени и алармираха за руското влияние в България. Ние имахме управления, в които висшето ръководство на държавата прокарваше руските интереси. Турски поток е много ясен пример за това“, каза Цветанов.

На бележка на водещата Цветанка Ризова, че в случая става въпрос за управление, в което той е участвал, Цветанов заяви, че това са част от различията, които той е имал с ръководството на партията към тогавашния момент. Припомняме, че Цветанов винаги е минавал за проамерикански човек в партията и редовно ходеше на молитвени закуски в Белия дом. По една или друга причина обаче, именно субсидирания от САЩ сайт „Свободна Европа“ извади темата за купения на скандално ниска цена апартамент от „Артекс“, което в крайна сметка извади Ц.Ц. от ГЕРБ и от голямата политика.

„Понеже чуваме, че в Европа в периода, когато се работеше нормално с Русия, имаше балансирана политика и се визират канцлера Меркел и други, искам да кажа, че никога досега никой от тези европейски политици или част от неговия екип не е провеждал срещи с хора от забранителния списък на Европейската комисия“, добави Цветанов.

Той посочи и имената на руските представители – Воробьов и Вабаков, с които са се срещали представителите на българското правителство. „Теменужка Петкова, Бойко Борисов, Томислав Дончев. Те са се срещали с хора, част от забранителния списък на ЕК – руски лица, които са били част от прокарването на това, което Теменужка Петкова реализира с подписването на пътната карта на „Турски поток“, каза бившият втори в партията.

Цветанов припомни, че въпросната пътна карта, подписана от Теменужка Петкова в Санкт Петербург, бе обявена за „изгубена“ и така и не бе намерена нито в деловодството, нито в архивите на министерството на енергетиката. В края на разговора той призна, че е знаел за тези срещи, докато е бил в управлението и е водил „множество разговори по този въпрос с Бойко Борисов“.


loading...