„Ружа Игнатова е на видно място в световните медии в скандала #FinCenLeaks. В периода 2009-2010 г. тя е член на борда и финансов директор на фонда СиЕсАйЕф на Цветелина Бориславова, като влиза и в още няколко негови дъщерни дружества, съобщава изданието „19 минути“. По това време Бориславова е жената до Бойко Борисов… Досиетата FinCen разкриват как парите от измамната схема на Игнатова OneCoin се изпират с помощ от наркотрафиканта Таки, който се крие в Дубай. И който е свързан с Джи Пи Груп и скандала #ДжиПиГейт„, писа Атанас Чобанов от „Биволъ“ по повод световната сензация, лансирана първо от ВВС.

От International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ, Международен консорциум на разследващите журналисти), теч на секретни американски правителствени документи разкрива, че JPMorgan Chase (ДжейПи Морган Чейз), HSBC (ЕичЕсБиСи) и други големи банки са успели да заобиколят строгите мерки срещу прането на пари като са местили зашеметяващи суми незаконни пари в брой за престъпни мрежи и тъмни личности, които са създавали хаос и са подкопавали демокрацията по цял свят.

Документите разкриват още, че пет глобални банки – JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank (Стандарт Чартърд Банк), Deutsche Bank (Дойче Банк) и Bank of New York Mellon (Банк ъф Ню Йорк Мелън) – продължават да трупат печалби от тези могъщи и опасни играчи, дори и след като са били глобени от американските власти за предишни провали в справянето с потоците от мръсни пари.

Американските държавни агенции отговорни за прилагането на законите за пране на пари рядко преследват мегабанки, които нарушават закона, а когато все пак предприемат нещо, действията им образуват само леки вълнички по повърхността на потоците от откраднати пари, които се изпират през международната финансова система.

Има случаи в които банките продължават да местят незаконни средства дори след като американските власти са ги предупредили, че им предстои наказателно преследване ако не престанат да правят бизнес с мафиоти, измамници или корумпирани режими.

Изтеклите документи разкриват, че JPMorgan, най-голямата банка със седалище в САЩ, е прехвърлила пари за хора и компании свързани с масово разграбване на публични средства в Малайзия, Венецуела и Украйна.

Според тези документи, банката е прехвърлила над 1 милиард долара за финансиста беглец, който стои зад скандала в Малайзия с държавната компания 1MDB и повече от 2 милиона долара за двама млади енергийни магнати, чиято фирма е обвинена в измама на правителството на Венецуела и е допринесла за прекъсванията на ток, които са парализирали големи части от страната.

В продължение на цяло десетилетие JPMorgan е обработвала и плащания в размер на над 50 милиона долара за Пол Манафорт, бившият шеф на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп. Банката е придвижила поне 6,5 милиона долара под формата на транзакции на Манафорт за 14-те месеца след оставката му от кампанията. Това става на фона на вихрещи се твърдения за пране на пари и корупция във връзка с работата му за проруска политическа партия в Украйна.

Тези не дотам чисти транзакции продължават да се увеличават чрез сметки в JPMorgan, въпреки обещанията на банката да подобри контрола си върху прането на пари като част от споразуменията постигнати с американските власти през 2011 г., 2013 г. и 2014 г..

JPMorgan заяви, че е законът ѝ забранява да отговаря на въпроси относно транзакции или клиенти, и че е поела „водеща роля“ в провеждането на „активни и ръководени от разузнавателни служби разследвания“ и в разработката на „иновативни техники за подпомагане на борбата с финансовите престъпления“.

Според секретните документи, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank и Bank of New York Mellon също са продължили да извършват съмнителни плащания въпреки подобни обещания към държавни органи.

Изтеклите документи, известни като Досиетата ФинСен (FinCEN Files), съдържат повече от 2100 доклада за подозрителни дейности подадени от банки и други финансови институции до Мрежата за противодействие на финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ. Агенцията, известна съкратено като FinCEN, е разузнавателното звено, което стои в основата на глобалната система за борба с прането на пари.

Три са българските банки, които фигурират в изтеклите доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления. „Инвестбанк“, „Пиреос Банк“ и държавната Българска банка за развитие имат транзакции за над 60 млн. долара, които са определени от експертите като съмнителни.

Това става ясно от мащабна публикация на Международния консорциум на разследващите журналисти, който се базира на хиляди документи на FinCEN.

Трансферите са извършвани в периода между декември 2010 г. и април 2017 г., като са били обработвани от банка в Ню Йорк, която е подала сигнали към властите.

Над 31 млн. долара са получени в България, а близо 32 млн. долара са били изпратени от страната. Останалите държави, участвали във финансовите операции, са Латвия, Кипър, Чехия. Шест от седемте операции са с участието на „Пиреос“ (към сегашния момент – обединена у нас с „Пощенска банка“ – б.р.), като повечето са свързани с Кипърската народна банка, която през 2013 г. беше в центъра на финансовата криза на острова. Има и един трансфер от декември 2010 г., който е дошъл от сметка в Latvian Trade Commercial Bank.

През ноември 2016 г. „Пиреос“ и „Насърчителна банка“ (преобразувана още през 2008 г. в Българска банка за развитие, но явно фигурираща в системите със старото си име – б.р.) правят най-голямата от съмнителните сделки – при нея към сметка в държавната банка влизат 31 млн. долара.

От „Инвестбанк“ са излезли 100  хил. долара към клиент на „Чехословенска обходни банка“.

Българската следа в досиетата FinCEN е от извадка от документи, които съдържат достатъчно информация за бенефициентите и останалите участници в сделките.

България е представена и в списъка с големи частни клиенти, осветени от теча на информация – чрез Ружа Игнатова и схемата One Coin.

Сайтът „Биволъ“, който е партньор в международното разследване, посочва, че в документите страната ни е посочена като държава с висок риск по отношение на прането на пари. България е спомената в над 90 доклада, като има посочени както лица и фирми у нас, така и чужди такива, които са свързани с нашата страна.

Досиетата FinCEN

Строго засекретени документи, съдържащи информация за транзакции на стойност близо 2 трилиона долара, изтекоха и бяха наречени досиетата FinCEN. Те разкриват как някои от най-големите световни банки са участвали в предполагаеми схеми за пране на пари.

Над 2500-те документа са файлове, изпращани от банкови служители към властите за борба с финансовите престъпления в САЩ. Чрез тях служителите сигнализират за съмнителни действия на техните клиенти.

Въпреки тези сигнали, обаче, трансферите са били одобрявани от банките и са позволявали заличаването на следите от криминална дейност, чрез която са придобити.

Данните са разпространени от Buzzfeed News сред над 108 новинарски организации в 88 страни. Сред тях е и Международния консорциум на разследващите журналисти. Авторите на разследването подчертават, че са получили достъп до минимална част от хилядите сигнали за незаконни транзакции, които банковите служители подават буквално всекидневно.Схеми за милиони: Международна банка замесена във финансова пирамидаБританската банка HSBC е допуснала схеми за прехвърлянето на милиони долари по целия свят, дори след…Sep 21 2020skafeto.com

loading...