цената на водата

Цената на водата може да скочи с 30%, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси от последните години и особено голямото поскъпване на електроенергията от началото на 2021 г. Това заяви председателят на съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

Пред Монитор той уточни, че над 10 ВиК дружества в страната са в критично състояние и на практика са пред фалит. Причината е, че на повечето от дружествата в сектора търговците, с които са имали договори за доставка на електроенергия, вече са прекъснали договорите си с тях. „Тези доставчици са си платили неустойките за неизпълнението на обществената поръчка.

Причината е скъпият ток

Така водните дружества сега получават електроенергията, нужна за работата им, от доставчик от последна инстанция (ДПИ), където цените са най-високите. Много от ВиК дружествата, членове на асоциацията, вече са получили предупреждения за спиране на тока заради неплатени сметки. Засега обаче още не се е стигнало до това заради силно негативния социален ефект, който би породил подобна мярка, и заради помощта от страна на регионалното министерство“, каза браншовикът. По думите му ВиК дружествата ще обявят нови обществени поръчки за доставка на ток, но дотогава ще плащат по най-високите цени.

Престойски припомни как в някои дружества, където няма гравитачни доставки, разходите за електроенергия са 40% от всички разходи. Има случаи, в които сметката за ток е по-голяма от месечните приходи на ВиК оператора. Според него най-потърпевши от високите цени на тока са дружествата в Североизточна България – Шумен, Разград, Търговище, Добрич. Браншовикът смята дори, че е възможно и домакинствата да останат без течаща вода, тъй като немалко дружества са предупредени, че ще им бъде прекъснато електрозахранването, като просрочените задължения към края на октомври са надвишили 12 милиона.

Според Престойски е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато съюзът е сезирал енергийния регулатор, защото по закон водата трябва да е на социално поносими цени, което е определено като не повече от 2.5% от средномесечния доход на домакинство. „Българският ВиК холдинг не може да спаси ВиК дружествата, защото половината не са под неговата шапка, а и той бил създаден, за да се модернизира инфраструктурата“, каза още той.

Министърът на енергетиката поиска по-ниско ДДС за тока

В момента анализираме възможността да предложим на Народното събрание намаляване на ДДС за електроенергията, както и промяна в Закона за енергетиката, според която фонд „Сигурност на електроенергийната система“ също да може да се използва за компенсации при такива екстремни цени на електроенергията, обяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков. На въпрос на „Мовитор“ относно тази идея от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ отказаха коментар дали я подкрепят или не.

Живков припомни, че в България, за разлика от останалите държави от ЕС, битовите потребители са на регулиран пазар. Това е защита за тях и те до момента не са усетили в собствените си сметки ефекта от бушуващите цени на електроенергията в Европа. Цените на парното, които пряко зависят от цената на природния газ, също се определят от КЕВР. Сигурен съм, че регулаторът полага необходимите усилия, за да постигне балансирано ценово решение от 1 януари 2022 г., обясни служебният министър на енергетиката.

Още от България


loading...