цената на хляба

Цената на най-евтиния хляб ще скочи с поне 30 на сто и опаковката от 800 грама ще се продава за 2 лева. Пилешкото пък вече мина 5 лева за кило. Причината е поскъпването на тока, газа и горивата, което се отразява и върху цените на храните, коментира Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите.

Най-осезаем за потребителите ще е скокът на цената на хляба, защото този продукт е определящ за съществуването ни, коментира той. По думите му от началото на годината цените на енергийните ресурси за производството на самун са се повишили с повече от 50%, което неминуемо ще доведе до увеличение на цената на хляба. От Асоциацията за защита на потребителите вече отчитат увеличение в стойностите на някои храни.

Най-драстично е поскъпването на олиото. Само за две седмици цената му се вдига с между 0,8 и 8,5 на сто, като най-голямо е увеличението в София и Перник. В резултат средната цена за страната в големите супермаркети нараства до 3,70 лв./литър.

За сравнение в началото на годината бутилка олио е струвала на едро 2,50 лева. В малките магазинчета цената му вече надхвърля 4,15 лева за литър. Повече плащаме и за килограм охладено пиле. През юни цената му се е повишила в почти цялата страна между 4,2 и 12,5 на сто, като отново най-голямо поскъпване има в Перник и София.

Така килограм пиле се продава от 4,99 лв./кг (Разград и Силистра) до 5,39 лв./кг (Перник и София). Същото се случва и с цената на захарта – в магазините в почти всички области тя се продава с 3,6-5,3 на сто по-скъпо. Най-много тя поскъпва във Видин, Враца и Монтана.


loading...