цената на хляба

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Премахването на ДДС не е довело до трайно намаление на цената на хляба. Въпреки, че от средата на 2022 г. четворната коалиция направи нулева ставката на данъка за хляба и за брашното, поскъпването на крайния продукт е продължило в следващите месеци, независимо, че пшеницата поевтинява значително у нас и на международните пазари, пише Сега.

За несбъдналите се очаквания производители и търговци да спрат повишението на цените на хлебните изделия, става ясно от Agri-food Data Portal на Дирекцията по земеделие на Европейската комисия, цитирани от икономиста Лъчезар Богданов. В пост във Фейсбук той прилага графика от въпросната дирекция, която проследява движението на цените на пшеницата и хляба една година след избухването на войната в Украйна.

Графиката показва, че ценовият пик за пшеницата през май и юни е преодолян и в момента суровината е с 19% по-евтина от януари 2022 г. преди избухването на войната. В същото време хлябът у нас продължава да поскъпва на фона на успокояване и на цените на електроенергията и компенсациите, които ползва бизнесът за потребеното количество ток.

„В заключение – цената на пшеницата през януари 2023 г. е с 9% (средно за ЕС) и 10% (в България) над цената от януари 2022 г., докато на хлябът и хлебните изделия са с 34% по-скъпи в сравнение с преди 12 месеца.

Това, освен друго, показва и че намалението (а тук – премахването изцяло) на ДДС не се пренася към потребителите чрез по-ниски крайни цени. Може би това ще е предупредителен сигнал към политиците, когато (отново) започнат да се упражняват в популизъм върху данъчната система“, коментира икономистът.

Виж още:Краставиците: В Одрин 86 ст., в Солун – 1,40 лв., в България – 7 леваСалатата в България е по-скъпа от пържолата, пише Телеграф. Ако в момента на дребно можеш да си купи…Feb 21 2023skafeto.com