цените на водата

От Нова година цените на водата в осем български области се вдигат (най-много в София и Разград), след като местните ВиК поискаха и получиха разрешение от Комисията за енергийно и водно регулиране. Парадоксалното е, че въпросните водоснабдители не са изпълнили бизнесплановете си, не са свили загубите, не са подобрили качеството на водата, защото не са направили заложените инвестиции, а за награда водният регулатор им дава карт бланш да таксуват по-скъпо абонатите. След наградените с поскъпване е дори ВиК – Перник, което така стопанисва мрежата, че близо 80% от подадената вода изтича далеч преди да стигне до чешмите на хората. В същото време КЕВР оряза от 1 януари тарифите на редица други ВиК дружества, като изтъкна същата причина – не са изпълнили плановете си за инвестиции, пише Сега.

Заради шизофренното поведение на държавния регулатор омбудсманът Диана Ковачева реши да подходи нестандартно и изпрати изпрати индивидуални писма до осемте ВиК предприятия с настояване да не вдигат цените. Става дума за предприятията, обслужващи областите Варна, Кърджали, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, София и Хасково.

Всяко от писмата съдържа и специфични забележки, но общите възражения на обществения защитник срещу покачването на тарифите са две – не е редно да се вдигат цени по време на криза, която удря по джоба много българи, и не е оправдано дружества, които продължават да допускат колосални загуби, чести аварии, замърсена вода и т.н., да товарят още сметките на абонатите си.

„В настоящата епидемична обстановка, когато доходите на хората непрестанно намаляват, не бива да се допуска цената на ВиК услугите да се превърне във фактор, който ще задълбочи бедността и социалното изключване“, изтъква доц. Ковачева. Тя обръща внимание и на факта, че въпреки повишенията на цените досега качеството на водата на много места в страната остава лошо.

Доц. Ковачева възрази срещу поскъпването на водата от Нова година още в началото на декември, когато КЕВР проведе онлайн обсъждане. Регулаторът обаче загърби аргументите и одобри поисканите от ВиК фирмите повишения. Така Разградското „Водоснабдяване Дунав“, което по информация на самата КЕВР не е изпълнило 23 показателя за качество на услугите, получи разрешение да събира от клиентите си по 3.632 лв. на кубик от 1 януари (досегашната цена – 3.42 лв., също беше много висока). Няма логика такъв оператор да наказва потребителите с още по-високи цени, категорична е обществената защитничка. Сред критериите, по които предприятието се проваля, са „качество на питейната вода в големи зони на водоснабдяване“, „непрекъснатост на водоснабдяването“, „аварии по водопроводната мрежа“, „налягане във водоснабдителната система“, „аварии на канализационната мрежа“ и др.
„Столицата е на второ място по завишаване цените – услугите на „Софийска вода“ поскъпват от 2,766 лв. на 2,935 лв. (с ДДС). Това се случва, при положение че социалната поносимост на цената на водата за 2019 г. за област София-град беше намалена от 8,357 лв. на 6,786 лв., отчетените загуби на вода за битови нужди са 45,17%, а оценката на КЕВР е „пълно неизпълнение“ по 10 показателя за качество („непрекъснатост на водоснабдяването“, „аварии по водопроводната мрежа“, „ефективност на разходите за доставяне на вода“, „ефективност на разходите за отвеждане на отпадъчни води“ и др.), изтъква омбудсманът.

Писмото на доц. Ковачева до хасковското „ВиК“ набляга на друг специфичен проблем за областта – замърсената питейна вода. По данни на Регионалната здравна инспекция Хасково направените през ноември лабораторни изследвания на проби, взети от различни населени места в областта, са показали отклонения по редица микробиологични и химични показатели. хората на места пият некачествена и дори опасна за здравето вода (в района на Любимец наскоро имаше арсен над допустимите количества) и въпреки това ВиК фирмата получи разрешение да вдигне цената и да събира по 3,524 лв. а ДДС за кубик.

ВиК Перник пък е национален шампион по загуби – 77% от водата в областта изтича по мрежата, преди да стигне до чешмите. Като награда за добрата“ работа на предприятието КЕВР одобри покачване на цената с над 4 на сто.
И в писмата до другите четири ВиК дружествата – във Варна, Кърджали, Пловдив и Плевен, доц. Ковачева е категорична – цената на водата трябва да бъде обвързана с качеството на предоставяната услуга и с енергични инвестиции в намаляването на загубите по водопреносната мрежа.

Още критики

Гражданската платформа „Изправи се БГ“ също отправи изпепеляваща критика срещу някои смехотворни аргументи на ВиК фирмите и срещу „великодушната“ КЕВР, която одобри необясними поскъпвания.

„С това увеличение в Разград ще пият най-скъпата вода – 3,62 лв. Защото, видите ли, доходите в Разград се били увеличили с 20 %, а социалната поносимост – с 25 %. Шефът на „Софийска вода“ пък се похвали, че за последните пет години са направени инвестиции за 420 млн. лв., но качеството на ВиК-услугата не е по-добро, напротив – влошено е. А сега 6-процентното повишение ще им донесе 16 млн. лева допълнителни приходи“, коментира Мая Манолова, председател на Изправи се БГ. Според нея в условията на криза, „когато хората треперят за здравето и работата си, увеличаването на цената на питейната вода е несправедливо“.

След последните решения на КЕВР най-скъпа вода ще пият в Разград, Хасково и Шумен, а в Любимец, Хасковско, водата е негодна за пиене, изтъква още Манолова. Тя обобщи резултатите от водната „реформа“ през последните години така: „От 2017 г. досега цената на водата за страната се е увеличила средно със 70 %, същевременно пробойните в мрежата растат, качеството на услугата пада, а в ръководствата на ВиК фирмите се назначават партийни калинки.“

Виж още:Страната на чудесата: КЕВР „изпра“ високите сметки за парно през ноемвриВъпреки че много абонати се възмутиха от високите сметки за парно, Комисията за енергийно и водно ре…Jan 8 2021skafeto.com


loading...