цените на газа и топлинната енергия

Очаква ни сериозно увеличение на цените на газа и топлинната енергия от 1 юли. Не го желаем, но сме принудени да го направим, тъй като трябва да отразим ценообразуващите елементи като цената на петрола и на природния газ, които непрекъснато се повишават.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на открито обществено обсъждане на цената на газа за юли, предава сайтът Защото.

Предложението на „Булгаргаз“ е цената да стане 46,88 лева за мегаватчас, но то е валидно според разчетите към 10 юни, когато е внесено заявлението. „Тази цена ще бъде коригирана нагоре. Въпросът е с колко“, каза Иванов.

Директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов уточни, че цените на петрола и петролните продукти вървят нагоре заради нарасналото търсене на горива, което ще намери отражение и в окончателното предложение на дружеството, което ще бъде внесено на 1 юли. За 6 месеца цената на петрола се е повишила от 50 на 75 долара за барел. При газа на борсите поскъпването е с над 70% и цената му стига 28 евро за мегаватчас, посочи Павлов. Той напомни, че цената, която „Булгаргаз“ предлага е с 10% по-ниска от тази на европейските борси.

Окончателно решение за цените на газа, тока и парното ще бъде взето на юли на закрито заседание на КЕВР.

Още от България


loading...