домакинствата в България жилищно кредитиране Цените на недвижимите имоти

Цените на недвижимите имоти ще продължат да растат и тази година, защото техният връх все още не е достигнат, обявиха експерти.

Гергана Бахчеванова – изпълнителен директор на „АДРЕС Недвижими имоти“, прогнозира, че цените на недвижимите имоти ще растат и тази година. Такива са данните, параметрите, търсенето, достъпността, говори се все още за намаляване на лихвените проценти и категорично сме на ръба, в посока нагоре, каза Бахчеванова по време на срещата за недвижимите имоти „Треска за имоти“.

Тихомир Тошев – управител на „Кредит център“ (Credit Center), напомни, за прогнозата си от декември, че лихвените проценти по ипотеките ще се задържат на нивата от миналата година. Те ще са на плато, на „почивка на върха“, колко дълга ще е тя, ще видим, допълни той и отбеляза, че неминуемо ще дойде този период – дали след две или три години, когато тези нива плавно ще тръгнат нагоре.

Тошев даде пример със САЩ, където повишението на лихвите е около 0,2 на сто при средна лихва там от 3-4 на сто, при 2,6 на сто средна лихва по статистиката на БНБ.

Ирина Кънева – търговски и маркетинг директор на Би Ел Ди (BLD), се присъдени към мнението, че все още не сме достигнали върха при цените на недвижимите имоти. Ако говорим за ново строителство, има предпоставки в близките няколко месеца още малко да вървим нагоре, защото това са фактори, които не зависят от нас – това са външни фактори, които в момента са много нестабилни, допълни Кънева.

Тя прогнозира, че ще наблюдаваме тенденция на забавяне на разрешенията за строеж. По думите й в момента инвеститорите нямат нужда от толкова бързи сделки, като изтъкна, че две до три години е реализацията на един проект. Кънева каза, че сега за нови сгради, на добри локации, има списък с чакащи. „Продават се сгради на депозити преди разрешение за строеж и когато това се обяви, сградата бива разпродадена за две-три седмици“, коментира тя.

Според Кънева бързите продажби „на зелено“ не са задължително хубаво нещо за инвеститора, защото те не увеличават маржа му на печалба.

Ние имаме планове и парцели за следващите пет до седем години и сме спокойни, знаем, че работим на един стабилен пазар и ако няма рязка промяна в някой от основните за пазара фактори, няма причина следващите година-две да не сме спокойни за бизнеса си, заяви търговският и маркетинг директор на Би Ел Ди (BLD).

Най-добрият момент да си купиш имот е винаги вчера, защото покупката все още е много по-емоционална, отколкото рационална и усещането в купувачите е, че винаги са закъснели, каза изпълнителният директор на „АДРЕС Недвижими имоти“.

Тихомир Тошев цитира статистика, която показва, че за последните десет години ръстът на цените недвижимите имоти в България е 43 процента. Според тази статистика най-доброто време за покупка на имот е било през 2014-2015 г., когато цените все още са били „на дъното“, имало е богат избор и са се договаряли много добри отстъпки.

Тошев обобщи, че всъщност най-добрият момент за покупка на жилище е, когато всеки осъзнае тази нужда и изпълни условието за нискорисково за личния бюджет финансиране на сделката. Клиенти, които са идвали при нас и са казвали, че искат да направят инвестиция с кредит, съм ги връщал, защото инвестиция не се прави с кредит, а тя е такава, когато си спестил едни пари и трябва да ги инвестираш, коментира Тошев.


loading...