цените на суровото мляко

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се случва и в Европа. Но докато там се случи постепенно, при нас стана лавинообразно. Фермерите са в шок. Цената се срина.“ Това заяви пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите, като определи случващото се като феномен.
При големите ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото е 1.05 лева, а при малките има и сигнали за 80 ст. Себестойността на литър мляко варира от 1.34-1.52 стотинки, тоест 30 стотинки е загубата, обясни Михайлов.

„Има вече ферми, на които е отказано да се изкупува млякото“, алармира Михайлов. „Вчера втори наш фермер се принуди да си излива млякото.“

Изливането на млякото обаче е незаконно, затова възниква проблемът кой ще плаща, ако трябва да бъде законно, коментира Михаил Михайлов.

Млякото не може и да се дари на различни институции, защото това пък го забранява друг закон, посочи като парадокс шефът на браншовия съюз.

Последните изследвания показват, че загубата на една крава на година ще бъде от 400 до 800 лева, дори до 1000 лева при някои ферми. Сред държавите членки сме на опашката по изкупна цена на млякото – трети отзад напред, изтъкна Михайлов. „Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба“, образно обрисува ситуацията той.

В някои държави вече слагат минимум на изкупните цени, подчерта Михайлов и даде примери с Франция и Унгария. „За да може фермерът да си върже нещата и да се замрази тоя галоп на цените.“

Защо мандрите отказват да изкупуват българско мляко?

Купуват се големи количества вносни млека. Последната версия е, че се купува на 84 стотинки – от Полша, Унгария, Румъния, изтъкна Михайлов.

„Не можем да спрем вноса. Въпросът е в качеството.“

Михайлов прогнозира фалити на ферми. „Нашите фермери са на ръба. Млечното производство е най-тежкото в земеделието. Гласят се доста хора да преминат към фалити.“

Михайлов съобщи още, че от Съюза на говедовъдите ще подготвят едно писмо „за подпомагане на реализацията при изливане на млякото“ и друго – „при евентуален фалит стопанинът да получи достойна цена за животното, което ще занесе в кланицата“.

Виж още:Шефът на „Ел Би Булгарикум“: Търговските вериги слагат 80% надценка на млечните продуктиОт месеци цените на млечните продукти растат и то главоломно и това до много голяма степен е причина…Feb 9 2023skafeto.com


loading...