цените на таксиметровите услуги

Министърът на транспорта Росен Желязков е подписал ключова наредба, касаеща цените на таксиметровите услуги, става ясно от съобщение на сайта на ведомството, пише Дир.бг.

По-конкретно съществена част от измененията е свързана с промяна на начина на определяне на първоначалната такса. Предвидено е първоначалната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, смятат от Министерството на транспорта.

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

При приемането на новите текстове в наредбата внимателно е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пише още в съобщението на министерството.

Припомняме, че в края на 2020-а антимонополната комисия за пореден път се обяви против ценовата регулация на таксиметровите услуги.

Още през 2007 г. КЗК посочи, че ефектът от минималните цени е предпазване на съществуващите участници на пазара от конкуренция и ограничаване на възможността за ценова конкуренция. По отношение на максималната цена регулаторът изрази опасения, че може да служи като координационен механизъм, водещ до увеличение на цените.

Виж още:След заведенията скочиха и от моловете: Долу забраната!Моловете да бъдат отворени час по-скоро призоваха от Българската асоциация на ритейл центровете, съо…Jan 22 2021skafeto.com

Бунтът на заведенията – ще има ли протестно отваряне на 1 февруари?Браншови организации заплашиха, че ще отворят заведенията на 1 февруари, дори и да не им е разрешено…Jan 21 2021skafeto.com

Няма да отварят заведенията, засега (ВИДЕО)Премиерът Бойко Борисов се включи в редовния брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов и Н…Jan 21 2021skafeto.com

Томислав Дончев даде задна за заведенията, големият отговор – до седмицаДо седмица ще бъде обявено дали от 1 февруари ще бъдат разхлабени ограничителните мерки и дали завед…Jan 19 2021skafeto.com

loading...