изравнителните сметки

„Когато отпадне мораториумът върху цените на тока и парното, сметките неизбежно ще скочат с до 50% нагоре. Това е проста математика“, коментира пред Нова тв инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ). Той подчерта, че засега топлофикациите се държат, но не е ясно докога ще могат да поемат загубите от това, че разходите им растат, а не могат да ги калкулират в сметките на абонатите си заради замразяването на цените за крайните потребители.

Цените на природния газ и на парниковите емисии са много високи и няма как да ги орежем, каза още инж. Георгиев. Той изрази недоумение защо държавата прилага различни аршини за потребителите на скъп ток и на скъп газ. „По принцип не смятам, че някакви мораториуми и компенсации могат „да излекуват“ тази ситуация. Но защо за едните може, а за другите не? И тук не говорим само за топлофикациите, а за всички потребители на природен газ. Затова питам, защо за едните потребители има компенсации, а за другите няма“, посочи Кремен Георгиев.

Раздвоение

Междувременно и знаков представител на ГЕРБ заклейми замразяването на цените на тока, парното и водата за битовите абонати. Депутатът Делян Добрев, бивш енергиен министър на Бойко Борисов, определи лансирания от собствената му партия мораториум като „глупав“. Пред Нова тв той подчерта, че не давал гласа си за това решение, и призна, че след като мораториумът изтече, неизбежно ще има скок на цените. Преди дни и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прозря, че замразяването не решава проблемите, само ги отлага и задълбочава, и дори обеща да подкрепи управляващите за прекратяване на вредния мораториум.

Отговорът

А какво казват управляващите? Повтарят вече втора седмица едно и също: „Работим по мерки и мораториумът върху цените на тока, парното и водата може да падне и по-рано от 3 месеца“, обясни и днес пред Нова телевизия Андрей Гюров, председател на парламентарната група на „Продължаваме Промяната”. Същото говори още отпреди Коледа и премиерът Кирил Петков.

„Дали сме срок от 3 месеца, който не е задължително да бъде спазен. Целта на мораториума беше да се даде време на правителството да влезе в своите функции, да се види къде има течове и напрежение и как могат да бъдат балансирани. Работи се много по въпроса, подготвят се мерки, когато балансите бъдат вкарани в системата мораториумът може да падне”, каза Гюров, като призна, че това не е пазарна мярка, но е наложена заради кризата . „Тя не се използва в нормална балансирана среда. Но ние сме в кризисна ситуация. Нашата система не е достатъчно справедлива и достатъчно правилно регулирана, така че да поеме външните шокове”, заяви депутатът от ПП.


loading...