цик местните избори

Около 60% от членовете на общинските и на секционните избирателни комисии са работили и на предишни избори. Централната избирателна комисия – ЦИК е готова за местните избори, коментира пред БНР Стефка Стоева, председател на ЦИК.

„Този път проведеното обучение беше изключително сериозно. Миналата седмица, само в рамките на пет дни, членове на ЦИК посетиха всички 28 областни центрове в страната и проведоха обучение на членовете на ОИК. На тези обучения имаше членове на МВР, на пожарната, на ГРАО, на информационно обслужване, на областни и на общински администрации“, обяснява тя.

Стоева очаква в изборния ден да има проблеми и нарушения, „надявам се обаче те да са от такова естество, че да не водят до касиране на вота. Надяваме се да бъдат овладявани своевременно и професионално“.

Слави Трифонов: ЦИК умишлено саботира машинното гласуване (СНИМКИ)На последните избори Централната избирателна комисия (ЦИК) преднамерено е саботирала машинното гласу…Jul 12 2019skafeto.com

Досега в ЦИК са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби, „преобладават тези, свързани с регистрацията на кандидати, с нарушения в предизборната кампания, с неизпълнението на споразумението между БНТ и политически партии, което за първи път виждаме на избори“.

Стоева чака края на изборите и ЦИК ще излезе с препоръки към законодателната власт, „след като отчетем резултатите и изготвим нашите анализи, ще се обърнем към народните представители, ще поставим проблемите, тяхна е политическата воля какви решения ще предприемат“.

loading...