Банки депозити

Българите са прехвърлили над 55 милиона лева за втора пенсия от частните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт. Сумите са преместени само за първите три месеца на тази година, като увеличението спрямо същия период на 2020 г. е с 200%, показват данни на НОИ за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

С промени в Кодекса за социално осигуряване беше дадена възможност на хората, на които до 30 юни 2021 г. включително, им остават по-малко от 5 години до навършване на пенсионна възраст и на които не е отпусната такава за стаж и възраст, да могат еднократно да прехвърлят парите си от частен фонд към НОИ и така да получават пълна пенсия от държавата. Тези, които не направят това, ще взимат две пенсии, като тази от НОИ ще бъде намалена, като редукцията ще бъде с около 9 на сто за първите групи пенсионери с втора пенсия, пише Труд.

През 2021 г. хората у нас могат да се пенсионират при навършени 61 години и 8 месеца за жените и 64 години и 4 месеца за мъжете. Това значи, че до 30 юни прехвърляния на партиди по този ред могат да направят жените над 56-годишна възраст и мъжете над 59 години. Според експерти хората, които ще взимат минимална пенсия или под нея, няма смисъл да прехвърлят парите си в НОИ, тъй като нейният размер е гарантиран.

Близо 3 милиона лева за три месеца са платили кандидат пенсионери, за да си купят стаж, който не им стига, за да се пенсионират, показват още данните за бюджета на ДОО. В него е заложено до края на годината от купуване на стаж да постъпят общо 19,5 млн. лева.

Виж още:Пари за пенсии: Кои пенсионери остават без увеличение?С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по „швейцарското правило“, но увеличението няма да е за всички пе…Jun 6 2021skafeto.com


loading...