Скандал в пернишко училище. Родители изразиха недоволство заради час по сексуално образование в четвърти клас, което според тях развращава децата. По думите им учениците били принуждавани да рисуват полови органи по време на час.

Тревога у Дима Ненчева се събудила, когато децата й разказали какво учат в клас съучениците им.

“Тези деца ги обучават какво е секс, какви са разликите и приликите между телата на момчета и момичета, какво е обрязване, какво е мастурбация, карали са ги насила да рисуват полови органи”, коментира тя пред Нова телевизия.

Зад обучението стои пернишката фондация “П.У.Л.С.”, бореща се срещу насилие. Организацията била предложена в училищата от Регионалното управление по образованието в Перник.

“Родители понякога в страха си да предпазят децата си, не им дават истинските имена на половите органи. Това е вследствие на нашето общество и на сексуализацията”, категорична е Веселина Иванова от фондацията.

Темата за сексуалното образование в действителност е табу в обществото, а когато тя достигне и класните стаи, родителите реагират веднага и като по учебник. Децата в четвърти клас са в предпубертетна възраст, в която настъпват различни промени с телата им.

“На следващо занимание са ги карали да се целуват, за да установят какви чувства се изпитвало от целуването. На едно от децата му е станало лошо от снимките и картинките, които гледат и това, което им говорят за полови органи, за секс и мастурбация”, твърди още притеснената майка.

“Доколкото аз разбрах, са разглеждали на постери промените, които се случват с телата на юношата и девойката. За целувки изобщо не знам, а класната присъства на тези занимания”, коментира директорът на 7 ОУ „Г.С. Раковски” – Перник Анелия Нонева.

Според директорката гаранция, че в занятията на фондацията няма нередности, е класна ръководителка, която присъствала в часовете. След сигнал в Регионалното управление на образованието в Перник, инспекторите проверили случая и не открили нарушения. Голяма част от родителите на децата в училището също не виждат проблем и дори приветстват идеята. Въпреки това обаче случаят ще се проверява от прокуратурата.

loading...