ЧЕЗ Газпром

Международният център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон (ICSID) даде ход на арбитражния иск на чешката компания ЧЕЗ срещу България, съобщава електронното издание 3e-news.net, като се позовава на информация, публикувана на страницата на Арбитражния съд във Вашингтон. Потвърждение за развитие по арбитражното дело бе дадено пред чешката медия ČTK от говорителят на компанията Роман Газдик. Енергийната компания съди българската държава за неспазване на условията, при които се е ангажирала по време на приватизацията на електроразпределението у нас и задълженията, които страната е поставила по отношение на енергийния пазар при присъединяването си към ЕС през 2007 г.

В състава на арбитража влизат Пиер Терсие, който е председател, заедно с с Джулиан Д. М. Лю и Доналд Макрей. Ищецът – чешката ЧЕЗ – се представлява от четири адвокатски кантори – две в София и по една от Прага и Лондон. Защитници на българската страна са Министерство на финансите и две адвокатски кантори от София и Лондон.

По неофициална информация на 3e-news.net чешката компания има претенции за 600 млн. евро към България заради невъзстановени разходи при изкупуването на енергия от възобновяеми източници. Според други източници искът на чешкото дружество дори надхвърля 1 млрд. евро.

На практика във Вашингтон продължава международния спор, чиято допустимост бе потвърдена от арбитражния център през март тази година..Според чешката енергийната компания България не е изпълнила ангажиментите си по отношение на изкупните цени на електроенергията, износа на електроенергия в чужбина и цялостната либерализация на пазара. Това също попречило на компанията да направи зелени инвестиции в термичната електроцентрала край Варна, която впоследствие ЧЕЗ затвори.

Чешката ЧЕЗ закупи част от българската разпределителна система – обект на сделката бяха електроразпределителните дружествата в София, София област и Плевен. А през 2006 г. компанията закупи електроцентралата във Варна с идеята да я превърне в газова мощност.

През 2013 г. обаче след спорове с българските власти компанията все пак реши да напусне страната ни. Така централата във Варна бе продадена през 2017 г., а през април тази година ЧЕЗ получи разрешение от българския енергиен регулатор да продаде разпределителното си дружество на финансовата група Еврохолд и да напусне страната ни завинаги.

Още от България


loading...